To τελευταίο ραντεβού της Μελίνας με το Μάνο

To τελευταίο ραντεβού της Μελίνας με το Μάνο

Επειδή η δημόσια ζωή του τόπου δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της, ας θυμηθούμε ότι η Ελλάδα έχει βγάλει και υπέροχους ανθρώπους. Από τη Νικολέτα Μακρή

Τον περασμένο μήνα τους θυμηθήκαμε και πάλι γιατί και οι δύο γεννήθηκαν τον Οκτώβριο σε κοντινές ημερομηνίες. Στις 18 Οκτωβρίου του 1920 η Μελίνα και στις 23 Οκτωβρίου του 1925 ο Μάνος. Η ειρωνεία είναι ότι πέθαναν την ίδια χρονιά. Στις 6 Μαρτίου του 1994 η Μελίνα και ο Μάνος στις 15 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.

Στο βίντεο βλέπουμε ένα πολύ μικρό απόσπασμα από μια συζήτηση που είχαν η Μελίνα Μερκούρη με τον Μάνο Χατζιδάκι για τα “Παιδιά του Πειραιά”. Μια κουβέντα δύο αγαπημένων φίλων που κινηματογραφήθηκε από ένα γαλλικό συνεργείο το 1993. Έναν χρόνο πριν φύγουν και οι δύο από τη ζωή.

Μερικές γραμμές από την ανάρτηση του video στο youtube:

“Στην έκδοση «…Μελίνα του Μάνου» του Σείριου, που κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια ο Γιώργος Χατζιδάκις, διασώζεται η μορφή αυτής της ιδιαίτερης σχέσης. Η αιώνια διαφωνία καταγράφηκε μαζί με την αιώνια φιλία τους και στην τελευταία τους κοινή δημόσια εμφάνιση μπροστά στο γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο που είχε έρθει στην Ελλάδα. Αφορμή, τι άλλο, «Τα παιδιά του Πειραιά»

.

Ο Χατζιδάκις, εξηγεί: «…ούτε θέλω να έχω καμιά σχέση.(…) Εγινε ένα τραγούδι πέρα από το περιεχόμενο, πέρα από τη συγκίνηση, που κάθε τύπος να το λέει σε οποιοδήποτε καμπαρέ…».

Εκείνη διαφωνεί με πείσμα: «Έγινε εθνικός ύμνος».

Χατζιδάκις: «Μου στέρησε τη δυνατότητα να `χω τη σωστή επαφή με τον κόσμο… Και ο κόσμος επί ένα μεγάλο διάστημα εισέπραττε κάτι που ήταν απ` έξω από το τραγούδι κι όχι από μέσα».

Μελίνα: «Ωραία! Αυτό το τραγούδι είναι ορφανό από μπαμπά, αλλά έχει μια μάνα…»

Σχετικά άρθρα