Έρωτας & πόλεμος: Ο κρυφός γάμος Τσοχατζόπουλου – Σταμάτη στο Παρίσι και τα εξοπλιστικά
Ένας γάμος ονειρεμένος, βγαλμένος λες απ' τις σελίδες του Vanity Fair.

Έρωτας & πόλεμος: Ο κρυφός γάμος Τσοχατζόπουλου – Σταμάτη στο Παρίσι και τα εξοπλιστικά

Σαν χθες μας φάινεται που ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα. Ας θυμηθούμε τα τερτίπια του. Το κείμενο αναδημοσιεύεται αυτούσιο από το αρχείο.

Τεύχος 210, Οκτώβριος 2004

Τρεις μήνες μετά από το μεγαλοπρεπή γάμο του —στο Παρίσι— με την εκλεκτή της καρδιάς του, Βίκυ Σταμάτη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Κανείς δεν ξέρει πόσο μακριά θα φτάσει η κυβέρνηση της ΝΔ το ζήτημα με τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις συμβάσεις που υπογράφθηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Το βέβαιο είναι ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αν και νεόνυμφος, δεν έχει μυαλό αυτή την εποχή για να απολαύσει τη νέα του ζωή…

Οι παλιές «καραβάνες» της δημοσιογραφίας ισχυρίζονται ότι μία από τις καλύτερες πηγές για «δυνατά» ρεπορτάζ είναι τα «κοινωνικά» των εφημερίδων, όπου δημοσιεύονται οι αγγελίες γάμου και οι κηδείες. Χαρά και λύπη μαζί. Εκεί βρίσκεις πολλές φορές τα καλύτερα πρωτόλεια για αποκλειστικά θέματα. Από συνήθεια ή από τύχη, ένα πρωινό στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ένας κορυφαίος Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας στάθηκε στα κοινωνικά μιας εφημερίδας της συμπρωτεύουσας. Το μάτι του έπεσε σε μια αγγελία γάμου: «Ο Απόστολος-Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος του Ευαγγέλου και της Αρετής, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, και η Βασιλική Σταμάτη του Δημητρίου και της Γεωργίας, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να παντρευτούν στη Θεσσαλονίκη». Ο εν λόγω αναγνώστης κόντεψε να πέσει από την καρέκλα. Αμέσως μετά πήρε τηλέφωνο τους φίλους του στη Χαριλάου Τρικούπη. Άπαντες οι «σύντροφοι» του 65χρονου Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΠΑΣΟΚ, έμαθαν ότι το ιστορικό στέλεχος του κινήματος και κορυφαίος υπουργός στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ετοιμαζόταν να ντυθεί γαμπρός για δεύτερη φορά στη ζωή του, αυτή τη φορά με τη Βίκυ Σταμάτη που διανύει τα πρώτα «…άντα» της ζωής της.

Σχεδόν ταυτόχρονα έγιναν γνωστές και οι λεπτομέρειες περί το επικείμενο μυστήριο, όπως ότι Άκης και Βίκυ θα παντρευτούν και με πολιτικό και με θρησκευτικό γάμο. Οι… κουτσομπόληδες της Χαριλάου Τρικούπη έμαθαν αμέσως ότι στο θρησκευτικό γάμο ο κουμπάρος είναι Γάλλος και παλαιός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Λίγες ημέρες μετά, στις 8 Ιουλίου, έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Γραμματείας του Συντονιστικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. Εκεί, στην αίθουσα Τύπου, στο ισόγειο της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, πλησίασε τον Άκη Τσοχατζόπουλο και του είπε: «Άκη, μαθαίνω ότι παντρεύεσαι. Χίλιες ευχές!». Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως ο μέλλων γαμπρός κοκκίνισε, αλλά δεν πρόλαβε να συνέλθει γιατί αμέσως μετά εμφανίσθηκε μπροστά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος που χαμογελώντας μέχρι τα αυτιά είπε πειρακτικά; «Άκη, δεν με κάλεσες…». Φανερά ενοχλημένος, ο Άκης έσπευσε να δικαιολογηθεί: «Ο γάμος γίνεται σε στενό κύκλο».

Όντως και ο πολιτικός και ο θρησκευτικός γάμος έγιναν σε κλειστό κύκλο. Ο πολιτικός γάμος έγινε στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης από το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, που είναι φανατικός υποστηρικτής του Άκη Τσοχατζόπουλου και τους συνδέει κουμπαριά, αφού ο τέως υπουργός έχει βαφτίσει την κόρη του. Ωστόσο, αυτός που συζητήθηκε περισσότερο ήταν ο θρησκευτικός γάμος. Στις 10 Ιουλίου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η εκλεκτή της καρδιάς του, Βίκυ Σταμάτη, «ενώθηκαν εις σάρκα μίαν» στον ιερό καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι. Ο πρώην υπουργός δεν περίμενε παραδοσιακά στα σκαλιά της εκκλησίας την καλή του, αλλά η άφιξή τους ήταν κοινή. Το ζευγάρι έφτασε στην εκκλησία με μια μαύρη Τζάγκουαρ. Ο Άκης, φορώντας ένα σκούρο κοστούμι, βγήκε πρώτος από το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς την πλευρά της Βίκυς. Της άνοιξε την πόρτα, τη βοήθησε να βγει, στάθηκε εξ ευωνύμων της, την αγκάλιασε και περπάτησαν μαζί προς την είσοδο του ναού. Η νύφη φορούσε ένα απλό αλλά εντυπωσιακό νυφικό στο χρώμα της σαμπάνιας και πέπλο στα μαλλιά της που ήταν τα μισά πιασμένα προς τα πίσω. Η χαρά και η ευτυχία του ζευγαριού δεν μπορούσε να κρυφτεί, καθώς χαμογελούσαν συνεχώς. Μετά τη στέψη, το ζευγάρι και οι λίγοι καλεσμένοι κατευθύνθηκαν προς το κεντρικό ξενοδοχείο του Παρισιού Four Seasons, όπου ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα Salon Anglais. Εκεί, φίλοι, στενοί συγγενείς και ο κουμπάρος του ζευγαριού που είναι ένας Γάλλος παλιός φίλος του Άκη, διασκέδασαν και απήλαυσαν τη μοναδική γαλλική κουζίνα συνοδευόμενη από εκλεκτά κρασιά.

Οι γάμοι κοστίζουν…

Το ζευγάρι γνωρίστηκε πριν από έξι χρόνια σε μια δεξίωση. Τότε ο πρώην υπουργός ήταν ακόμη παντρεμένος με την πρώτη του γυναίκα και έτσι, παρ’ όλο που αναπτύχθηκε μια αμοιβαία έλξη με τη Βίκυ, η πρώτη τους επίσημη εμφάνιση πραγματοποιήθηκε έπειτα από τρία χρόνια. Ουδείς κάκισε τον Άκη γιατί παντρεύτηκε τη Βίκυ Σταμάτη. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού πρόκειται για ιδιωτική του υπόθεση… Αυτό που σκανδάλισε την κοινή γνώμη και προκάλεσε οργή ακόμη και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ήταν τα χρήματα που ξόδεψε ο γαμπρός στο Παρίσι. Οι κατήγοροι του πρώην υπουργού και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, έκαναν λόγο για «κοινωνική πρόκληση».

Ο γάμος και η δεξίωση που ακολούθησε στο ξενοδοχείο Four Seasons προκάλεσαν το κοινό αίσθημα και κρίση συνείδησης στο ΠΑΣΟΚ και έδωσαν το δικαίωμα στο σύνολο σχεδόν του Τύπου να ξιφουλκήσει κατά των επιλογών του Άκη. «Πώς πλουτίσατε, κύριε Τσοχατζόπουλε;» διερωτήθηκε σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Καθημερινή, ενώ η Χώρα του Γιώργου Τράγκα φιλοξένησε κύριο άρθρο με τίτλο: «Πόσα “βγάζουν” οι υπουργοί στην Ελλάδα;». Ακόμη και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, που είναι ίσως η πιο φιλική εφημερίδα στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Άκη, δημοσίευσε στις 15 Ιουλίου αιχμηρότατο άρθρο με τον τίτλο «Ο λωτοφάγος». Το άρθρο υπέγραφε ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ένας από τους κορυφαίους σήμερα Έλληνες αρθρογράφους και μεταξύ άλλων σημείωνε: «Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι γιατί ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να παντρευτεί ως VIP. Πώς φτάσαμε από το κίνημα των μικρομεσαίων, από το κόμμα των προοδευτικών, από τα λαϊκότροπα ζεϊμπέκικα σε μια δεξίωση στο ξενοδοχείο Ζορζ Σενκ;» (σ.σ. Γεώργιος ο 5ος).

Ο Άκης παντρεύτηκε στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, εκεί που παντρεύτηκε η Χριστίνα Ωνάση και εκεί που κηδεύτηκε η Μαρία Κάλλας. Η παραμονή του ζεύγους και των καλεσμένων τους αλλά και η δεξίωση γάμου έγιναν στο ξενοδοχείο Γεώργιος ο 5ος της σειράς Four Seasons – ένα από τα ακριβότερα στον κόσμο. Η τιμή του απλού δωματίου είναι 700 ευρώ τη βραδιά (χωρίς πρωινό). Όμως ο Άκης, συγγενείς, φίλοι και καλεσμένοι δεν έμεναν σε απλά δωμάτια. Ο Άκης και η Βίκυ έμεναν σε γαμήλια σουίτα που κοστίζει 4.000 χιλιάδες ευρώ τη βραδιά (χωρίς πρωινό), αφού η μικρή (απλή) σουίτα κοστίζει 2.500 ευρώ τη βραδιά (χωρίς πρωινό). Για μια μέση δεξίωση στο Γεώργιος ο 5ος —όπως αυτή του Άκη και της Βίκυς— η διατροφή κατά άτομο είναι 1.000 ευρώ, χώρια τα έξοδα για άνθη, σαμπάνιες, τις μπουμπουνιέρες και τα έξοδα μετακίνησης των καλεσμένων. Με βάση τη φορολογική του δήλωση, ο Άκης εισπράττει από μισθούς 117.000 ευρώ το χρόνο — περίπου 40 εκατομμύρια δραχμές. Επίσης, πάντα με βάση το πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια όλα τα εισοδήματά του προέρχονται από τις βουλευτικές του αποζημιώσεις, οι οποίες του επιτρέπουν να ζει άνετα, όχι όμως να παντρεύεται ως μεγιστάνας.

Οι εξοπλισμοί και οι συναλλαγές με τους Ρώσους

Και όλα αυτά ενώ μιλάμε για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που σαφώς δεν είναι όποιος κι όποιος στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε επί σχεδόν μια εικοσαετία υπουργός σε καίριες θέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ — υπήρξε μάλιστα και διεκδικητής της αρχηγίας του κινήματος, επομένως και υποψήφιος πρωθυπουργός. Είναι αυτό που αποκαλούμε «πρωτοκλασάτο και ιστορικό στέλεχος», από τους πιο κοντινούς ανθρώπους στον Ανδρέα Παπανδρέου. Επιπλέον, εθεωρείτο ο εκφραστής της «αριστερής συνείδησης» του ΠΑΣΟΚ, εκείνος που ως υπουργός έδινε «μάχη για την ακρίβεια» και δήλωνε αλληλέγγυος με τους «μη προνομιούχους». Δύο ημέρες πριν το «γάμο των Παρισίων», στις 8 Ιουλίου 2004, ο Τσοχατζόπουλος κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων επίκαιρη ερώτηση με θέμα την ακρίβεια και την έλλειψη ελέγχων. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που, ως υπουργός Ανάπτυξης, είδε να εκτινάσσονται οι τιμές στα ύψη και η ακρίβεια να καταστρέφει τις λαϊκές τάξεις, τους φτωχούς και τους αδύναμους ανθρώπους. Στην ερώτηση της 8ης Ιουλίου, ο Άκης κατήγγειλε την κυβέρνηση Καραμανλή για «παντελή έλλειψη ελέγχων στη συνεχή άνοδο των τιμών και στην αισχροκέρδεια».

Όμως η χλιδή και η σπατάλη του «Γάμου των Παρισίων» σκανδάλισε την κοινή γνώμη και για έναν επιπλέον λόγο: Ο Τσοχατζόπουλος ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από συστάσεως ελληνικού κράτους, συνολικού ύψους 17 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Στις 21 Ιουλίου 2004, ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, θριαμβολογούσε στη Βουλή για τη συμφωνία που πέτυχε με τους Ρώσους και υπενθύμισε στην αντιπολίτευση την εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται για προμήθειες την περίοδο που ο Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός. «Τα βρήκαμε με τους Ρώσους για τα αντιαεροπορικά» είπε ο Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναδιαπραγμάτευσης μιας «αμαρτωλής» συμφωνίας, αυτής των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στη σύμβαση για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1. Την αρχική σύμβαση για τα TOR είχε υπογράψει τον Φεβρουάριο του 1999 ο Τσοχατζόπουλος.

Σύμφωνα με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η εδώ και πενταετία εκκρεμότητα διευθετήθηκε κατ’ αρχήν με την αποδοχή της ρωσικής πλευράς να ξανασυζητήσει το θέμα των ύψους 73 εκατομμυρίων δολαρίων (59,36 εκατομμύρια ευρώ) αντισταθμιστικών ωφελημάτων στη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας Μιχαήλ Δημήτριεφ στις 20 Μαΐου 2004. Πάντα κατά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ακολούθησε η σύνταξη κοινού πρακτικού, που ο Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε στις 13 Ιουλίου 2004. Με τη συμφωνία, φέρονται να κλείνουν μέχρι το τέλος του έτους όλες οι «τρύπες» της σύμβασης που υπογράφηκε το 1999. Οι Ρώσοι δέχθηκαν να καταβάλουν, με τους τόκους, 106 εκατομμύρια δολάρια (86,2 εκατομμύρια ευρώ), υπό τη μορφή οφειλόμενου υλικού και υπηρεσιών. Μάλιστα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε η εφαρμογή λογισμικών συστημάτων διασύνδεσης των TOR με το λοιπό δίκτυο αεράμυνας μαζί με την εγκατάσταση του IFF (Identification Friend or Foe), της ηλεκτρονικής ταυτότητας αναγνώρισης, ώστε το σύστημα να καταστεί επιτέλους πλήρως επιχειρησιακώς ενεργό. Το ίδιο ισχύει και για τα OSA AK, τα μικρότερου βεληνεκούς, επίσης σοβιετικής κατασκευής, «ξαδελφάκια» των αντιαεροπορικών TOR, για τα οποία θα έρθουν μερικές επιπλέον εκατοντάδες βλημάτων. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και θερμικές διόπτρες για τα ήδη υφιστάμενα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αντιαρματικά συστήματα. Την ίδια ημέρα που ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος θριαμβολογούσε στη Βουλή, οι συνεργάτες του άφηναν να διαρρεύσει σε δημοσιογράφους ότι συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για την κύρια σύμβαση προμήθειας των TOR, ύψους 474 εκατομμυρίων δολαρίων (385,5 εκατομμύρια ευρώ), που είχε υπογράψει στις 26 Φεβρουαρίου 1999 ο τότε υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, με γενικό διευθυντή εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο.

Αλλά και ο ίδιος ο Σπηλιωτόπουλος δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να εξαπολύσει αιχμές για τους προκατόχους του, δηλώνοντας μεταξύ άλλων στη Βουλή: «Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης Καραμανλή είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την επιστροφή στα ταμεία του Δημοσίου του συνόλου των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών, που απωλέσθησαν σε σκανδαλώδεις συμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και σε αυτή την πολιτική μας θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, όποιο και να είναι το κόστος». Μερικές ώρες αργότερα ο Άκης επέστρεψε εξοργισμένος στον Σπηλιωτόπουλο τις αιχμές για «σκανδαλώδεις συμβάσεις». «Οι ισχυρές συμβάσεις με υψηλή εγγύηση από το κράτος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είχαμε υπογράψει το 1999 στο ΥΠΕΘΑ τόσο για την προμήθεια του εξοπλισμού των TOR Μ1 όσο και για τα αντισταθμιστικά προγράμματα που τα συνοδεύουν, επέβαλαν τόσο στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΘΑ όσο και στη ρωσική πλευρά να προσυπογράψουν την ήδη διαμορφωθείσα συμφωνία που είχε πετύχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003», δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύεται πόσο ψευδή ήταν όλα τα συκοφαντικά και σκανδαλολογικά ενάντια σε πρόσωπα, πολιτικές και έργο που πραγματοποιήσαμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφήνοντας έκθετο τον ίδιο τον κ. Σπηλιωτόπουλο, που αβασάνιστα, ανεύθυνα και συκοφαντικά τα διέδιδε».

Γι’ αυτή την υπόθεση αλλά και για άλλες προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων της περιόδου 1999-2003 έγιναν εισαγγελικές έρευνες και εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες, στρατιωτικοί και πολίτες. Οι ανακρίσεις έγιναν υπό αυστηρότατη μυστικότητα. Τελικά, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, κατετέθησαν στη Βουλή τα πορίσματα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τα οποία προκύπτουν ευθύνες των τότε υπουργών Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου. Η κυβερνητική παράταξη ξεκαθάρισε αμέσως ότι θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την προμήθεια εξοπλιστικού υλικού στις ένοπλες δυνάμεις από το 1999 ως το 2003, και το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του απάντησε με δική του πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα ερευνήσει όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι σήμερα, δηλαδή και την περίοδο της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Τα πορίσματα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Εθνικής Άμυνας στις συμβάσεις για την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 και των ραντάρ TPQ 37. Σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τα οποία κατετέθησαν στη Βουλή, προκύπτουν ευθύνες των τότε υπουργών Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου. Πιο συγκεκριμένα, για την προμήθεια έξι ραντάρ τύπου TPQ 37 από τις ΗΠΑ, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι ήταν υψηλού κόστους, παλαιάς τεχνολογίας, δεν πληρούσαν τα τεχνικοεπιχειρησιακά χαρακτηριστικά, ενώ δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στη διάταξη για απευθείας αναθέσεις, καθώς υπήρχαν στην αγορά άλλα δύο συστήματα ραντάρ της ίδιας κατηγορίας. Την περίοδο υπογραφής της σύμβασης, υπουργός Άμυνας ήταν ο Άκης. Για την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 από τη Ρωσία, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι δεν ικανοποιούσαν τους όρους που είχε θέσει το ΓΕΣ, τα απέκλεισε η Πολεμική Αεροπορία, δεν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ενώ έγινε απευθείας ανάθεση στη ρωσική εταιρεία. Η εισαγγελική έρευνα αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας τέλεσαν το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, ενώ διαφαίνεται και ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του τότε υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου.

Τι απαντούν Τσοχατζόπουλος – Παπαντωνίου

Οι δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια όταν τα εισαγγελικά πορίσματα έφθασαν στη Βουλή, αλλά αντέδρασαν και υπερασπίστηκαν την πολιτική τους τιμή με σκληρές δηλώσεις. «Από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν είχε ζημία, αλλά είχε σημαντικότατο όφελος τόσο στο οικονομικό επίπεδο, διότι επετεύχθησαν οι καλύτερες τιμές, όσο και στο επίπεδο της ισχύος, της αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» δήλωσε ο Τσοχατζόπουλος τονίζοντας ότι όλες οι διαδικασίες και οι αποφάσεις, όλοι οι έλεγχοι που έγιναν στην προκειμένη περίπτωση ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας. «Ως εκ τούτου, δεν μπορούν από κανέναν να αμφισβητηθούν, ούτε με κρίσεις, ούτε με απόψεις, ούτε με φρονήματα» επεσήμανε.

Σε έντονο αντιπολιτευτικό ύφος, ο Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για επιχείρηση επαναφοράς της σκανδαλολογίας από την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια συγκάλυψης της ανικανότητάς της να κυβερνήσει τη χώρα. Ο κ. Παπαντωνίου υπενθύμισε ότι ο ίδιος βρήκε υπογεγραμμένες τις δύο συμβάσεις. Σχετικά με τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR M1 τόνισε ότι ο ίδιος είχε τροποποιήσει όρους της σχετικής σύμβασης, η οποία, τροποποιημένη και χωρίς καμία αλλαγή, «υπεγράφη από τον νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Ιούλιο του 2004, συνοδευόμενη από διθυραμβικές ανακοινώσεις στον Τύπο». Σχετικά με τα ραντάρ TPQ ανέφερε ότι οι δοκιμές δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται έως σήμερα σε υπηρεσιακό επίπεδο. Απόρησε, μάλιστα, «γιατί εδώ και επτά μήνες δεν έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες αποφάσεις από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Τέλος, υποστήριξε ότι η υπόθεση είναι μεθοδευμένη από το υπουργείο Άμυνας και ειδικότερα από τον γ.γ. κ. Ζορμπά, ο οποίος έστειλε επιλεγμένα έγγραφα στον εισαγγελέα, που απλώς τα διαβίβασε στη Βουλή.

Ένας μεγάλος έρωτας

Όποιες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο Άκης και όσα εμπόδια κι αν βρει μπροστά του στο μέλλον, σίγουρα μπορεί να υπολογίζει για συμπαράσταση στη σύντροφό του. Η Βίκυ Σταμάτη δείχνει να είναι ερωτευμένη μαζί του και φροντίζει να μην το κρύβει. Η πρώτη φορά που ο Άκης και η Βίκυ έπαψαν να κρύβουν το ειδύλλιό τους, το οποίο άρχισε να τυλίγεται πριν από έξι χρόνια, ήταν το καλοκαίρι του 2002 όταν εμφανίστηκαν αγκαζέ στο Ηρώδειο. Το ειδύλλιο άρχισε να εκτυλίσσεται το 1998 σε μια δεξίωση και, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις της η σημερινή και Τσοχατζοπούλου, με την πρώτη ματιά κατάλαβαν ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο.

Πάντως, οι δυο τους εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Αποφεύγουν τις πολλές κοσμικότητες και συχνάζουν σε ήσυχα μέρη, μακριά από το φακό των παπαράτσι. Τις ώρες που ο Άκης είναι απασχολημένος στο γραφείο του, η Βίκυ προτιμά να κάνει βόλτες στο Κολωνάκι, ψωνίζοντας στα μαγαζιά, κυρίως ρούχα. Προτιμά το μαγαζί του Λάκη Γαβαλά, ενώ δύο φορές το χρόνο ταξιδεύει στην Ιταλία και τη Γαλλία όπου και ενημερώνεται για τις τελευταίες τάσεις της ευρωπαϊκής μόδας.

Η Βίκυ Σταμάτη γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στον Χολαργό, όπου και μεγάλωσε. Υπήρξε πολύ καλή μαθήτρια, με ιδιαίτερη επίδοση στις ξένες γλώσσες. Οικογενειακοί λόγοι την ανάγκασαν να μετακομίσει κάποια στιγμή στην Αταλάντη. Τελειώνοντας το Λύκειο —και παρά το γεγονός ότι γνωρίζει άριστα τρεις ξένες γλώσσες— αποφασίζει να δώσει εξετάσεις στη Σχολή Αξιωματικών Υγειονομικού. Απέτυχε όμως και, απογοητευμένη, αποφάσισε να μην ξαναδώσει εξετάσεις. Προτίμησε να πάει στο Λονδίνο και να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης σε ένα από τα μεγαλύτερα κολέγια της Βρετανίας. Ακούει κλασική μουσική, ενώ συχνά πηγαίνει σε θεατρικές παραστάσεις στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο. Φαίνεται, όμως, πως κανείς τελικά δεν μπορεί να τα έχει όλα σε αυτή τη ζωή.

Ο Απόστολος-Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος, που από μικρός είχε συνηθίσει να τον φωνάζουν χάριν συντομίας είτε «Άκη» είτε «Τσόχα», δείχνει να τα έχει όλα. Πλούτο, υγεία, δύναμη, έρωτα… Κι όμως, ο άνθρωπος που μπορεί να πληρώνει για το γάμο ενός μεγιστάνα, που είναι ένας από τους διασημότερους και ισχυρότερους Έλληνες πολιτικούς και ζει ένα δυνατό έρωτα στα 65 του χρόνια, έχει και τις στενοχώριες του. Την ευτυχία που ζει με τη Βίκυ δεν τη συμμερίζονται τα πλέον αγαπημένα του πρόσωπα, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Τα παιδιά του Άκη από τον πρώτο γάμο του με τη Γερμανίδα Γκούντρου Μολντχάους, η 40χρονη Αρετή που είναι πρόεδρος στο ΠΙΚΠΑ Βούλας και ο 35χρονος Αλέξης, αρνήθηκαν να παραστούν στο γάμο του πατέρα τους. Και με τα δύο παιδιά του ο Άκης ανέκαθεν είχε άριστες σχέσεις. Ιδιαίτερα με την κόρη του που είναι και η αδυναμία του. Κάποιοι συγγενείς προσπάθησαν να μεταπείσουν τον Αλέξη και την Αρετή, αλλά μάταια. Τα παιδιά ήταν αποφασισμένα να μην πάνε στο γάμο, διότι —όπως δήλωσαν— διαφωνούν με το κλίμα και τις διαστάσεις που πήρε ο γάμος του πατέρα τους. Η απουσία του Αλέξη και της Αρετής από το γάμο σηματοδότησε και την απουσία των συζύγων τους και των παιδιών τους, δηλαδή των δύο εγγονιών του Άκη, τα οποία λατρεύει παθολογικά. Στις 10 Ιουλίου 2004, δηλαδή μία ημέρα πριν το γάμο στο Παρίσι, η εφημερίδα Espresso δημοσίευσε τη μίνι συνέντευξη που πήρε από την Αρετή Τσοχατζοπούλου. Η κόρη του Άκη απάντησε λακωνικά σε δύο ερωτήσεις, αφού δήλωσε πρώτα: «Δεν θα παραστούμε στο γάμο του μπαμπά μας εγώ και ο αδερφός μου… Όταν αγα-πάς έναν άνθρωπο σέβεσαι τις επιλογές του, αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να μην εγκρίνεις τις επιλογές αυτές».

Espresso: Ανακοινώσατε στον πατέρα σας την απόφαση τη δική σας όσο και του αδελφού σας Αλέξη να μην παρευρεθείτε στο γάμο του;

Αρετή Τσοχατζοπούλου: «Του το είπαμε και εγώ και ο αδερφός μου».

Espresso: Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τη Βίκυ Σταμάτη;

Αρετή Τσοχατζοπούλου: «Με το άτομο αυτό δεν έχω καμία σχέση». Κ

Του Ανδρέα Αναγώστου
Τεύχος 210, Οκτώβριος 2004

Σχετικά άρθρα