Charles Bukowski :Πρέπει να πεθάνεις μερικές φορές, πριν μπορέσεις πραγματικά να ζήσεις
Ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας- το βιβλίο του ευφυέστατου & αντισυμβατικού συγγραφέα που προκάλεσε και σκανδάλισε & τα ευφυέστατα αποφθέγματά του.- Aπό τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Charles Bukowski…Μια αντισυμβατική προσωπικότητα που ένοιωθε έλξη από το περιθώριο. Ένας ποιητής με εξαιρετική ευφυία που γνώριζε πολύ καλά πώς να αναδεικνύει φτωχούς και απελπισμένους χαρακτήρες στην άνθιση του αμερικανικού ονείρου. Ένας Αμερικανός που βρήκε την πραγματική αναγνώριση μόνο στην Ευρώπη. Το έργο του αξιοσημείωτο.
Έγραψε πάνω από 50 βιβλία, καθώς και πολλά μικρότερα κομμάτια. Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για το είδος του και -όπως αναφέρεται συχνά από πολλούς συγγραφείς και ποιητές- κατάφερε να τους ασκήσει μεγάλη επιρροή.

Ήταν άνοιξη του 1980 όταν οι Έλληνες αναγνώστες γνώρισαν για πρώτη φορά τον Charles Bukowski ο οποίος είχε εισβάλει στη λογοτεχνία των ΗΠΑ προκαλώντας και σκανδαλίζοντας. “Ο δαφνοστεφανωμένος ποιητής της αμερικανικής χαμοζωής” όπως τον χαρακτηρίζει το περιοδικό Time. Η συλλογή διηγημάτων του Ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλας, που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Οδυσσέας – με ένα πραγματικά τολμηρό αγγλικό τίτλο για να αποδοθεί στην ελληνική γλώσσα, Erections, Ejaculations, Exhibitions and General Tales of Ordinary Madness- προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Αναμενόμενη, λοιπόν, ήταν η επιτυχία και των επόμενων βιβλίων του. Οι ιστορίες αυτές, κυκλοφόρησαν στην Αμερική το 1967 και ήταν γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο. Αναφέρεται στην καθημερινότητα ενός τσακισμένου άνδρα από το ποτό, τις γυναίκες και τη βιαιότητα-, ωστόσο είναι γραμμένο με τρυφέροτητα, χιούμορ και κυνισμό. Ένας άνθρωπος που ζει ανεξάρτητα από δεσμεύσεις και βιώνει πολλές εμπειρίες.
Το έργο που αποτέλεσε ένα από τα δημοφιλέστερα αναγνώσματα της δεκαετίας του
`80 και θεωρείται από τους ειδικούς ως μια εξαιρετική εισαγωγή στο μπουκοφσκικό έργο, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, από τον Ιταλό σκηνοθέτη Μάρκο Φερέρι. Η ταινία είναι τόσο τολμηρή όσο και το μυθιστόρημα, αφήνοντας και μια πικρή γεύση, καθώς καταγράφει την απόλυτη μοναξιά του ήρωα που αναζητά τη διαφυγή μέσα από το ποτό και τους εφήμερους έρωτες. Πρωταγωνιστές είναι οι Μπεν Γκαζάρα και η Ορνέλα Μούτι.
Η καθημερινότητα ενός τσακισμένου ανθρώπου -ποτό, γυναίκες, απόκληροι και βιαιότητα- γραμμένη με τρυφερότητα, κυνισμό και χιούμορ.
Ο συγγραφέας Τσαρλς Σίρκιν, περιπλανάται σε έναν άχαρο και εσωστρεφή κόσμο στο Λος Άντζελες, πνίγοντας με γρήγορους ρυθμούς τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής και τις αναμνήσεις των σεξουαλικών του κατακτήσεων, νεότερων και παλιότερων, στο φτηνό ποτό. Η γνωριμία του με την Κας, μια αινιγματική νεαρή ιερόδουλη, δίνει πνοή στη μίζερη ζωή του, καθώς η ερωτική σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους θα είναι φλογερή. Όταν όμως ένας εκδοτικός οίκος της Νέα Υόρκης υποχρεώνει τον Τσαρλς να μεταβεί στο Big Apple και να εγκαταλείψει την κοπέλα, προκαλεί ερωτηματικά σε εκείνον για το τι θα είχε συμβεί εάν είχε επιλέξει να ακολουθήσουν ένα κοινό μέλλον. Επιστρέφοντας Πόλη των Αγγέλων για να τη βρει, θα πληροφορηθεί πως η Κας έχει αυτοκτονήσει, ωθώντας τον και πάλι στην ερήμωση.
Συγκέντρωσα κάποια από τα αποφθέγματά του και σας τα παραθέτω.
“Εγώ θα ήθελα ένα Δεκέμβρη με φώτα σβηστά κι ανθρώπους αναμμένους.”
“Το πρόβλημα είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση.”
“Η ομορφιά δεν είναι τίποτα, δεν μένει. Δεν ξέρεις πόσο τυχερός είσαι να είσαι άσχημος, γιατί αν αρέσεις στους ανθρώπους ξέρεις ότι είναι για κάτι άλλο.”
” Ξέρω τα ελαττώματά μου πολύ καλά για να ζητήσω να με αγαπήσουν.”
“Συνήθως είμαι κακός αλλά όταν είμαι καλός, είμαι απερίγραπτα καλός.”
” Όλες οι γυναίκες είναι διαφορετικές. Γενικά,φαίνεται πως είναι συνδυασμός του καλύτερου και του χειρότερου. Μαγικές και τρομακτικές. Αλλά είμαι ευχαριστημένος που υπάρχουν.”
“Αν θες να μάθεις ποιοι είναι οι φίλοι σου, επιδίωξε να καταδικαστείς σε φυλάκιση.”
“Αν καταφέρεις να ξεγελάσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι χαζός. Απλά σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος της εμπιστοσύνης του.”
“Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν αυτό που κάνεις, κάποιοι άλλοι μισούν αυτό που κάνεις, αλλά οι περισσότεροι δεν δίνουν δεκάρα.”
“Είμαι παντρεμένος αλλά δεν έχω γυναίκα. Η γυναίκα μου είναι η ίδια μου η ζωή.”
“Οι συγγραφείς είναι απελπισμένοι άνθρωποι. Και όταν σταματήσουν να είναι απελπισμένοι παύουν να είναι και συγγραφείς.”
“Είναι δυνατόν να αγαπήσεις έναν άνθρωπο εάν δεν τον γνωρίζεις πολύ καλά.”
“Μερικοί άνθρωποι δεν τρελαίνονται ποτέ. Τι πραγματικά φριχτή ζωή έχουν.”
” Στα 25 όλοι είναι υπέροχοι. Στα 50 κάτι πρέπει να κάνεις για να γίνεις.”
“Δείξε μου έναν άνδρα που ζει μόνος και έχει συνεχώς καθαρή κουζίνα και οχτώ στις εννιά φορές θα σου δείξω έναν άνδρα με απεχθείς πνευματικές ιδιότητες.”
“Το να παρακολουθείς σκουπίδια στην οθόνη είναι τόσο κοινό σήμερα που οι άνθρωποι έπαψαν να σκέφτονται το γεγονός ότι βλέπουν μόνο σκουπίδια.”
“Η φιλοδοξία σπάνια βοηθάει τους ταλαντούχους. Η τύχη όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Το ταλέντο πάντα σέρνεται πίσω της.”
“Όταν πίνεις, ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά, για λίγο, δεν σε κρατάει από το λαιμό.”
“Η δυνατότητα δεν μου λέει τίποτα. Πρέπει να το φέρεις σε πέρας. Σχεδόν κάθε μωρό στην κούνια έχει περισσότερες δυνατότητες από εμένα.”
“Βρες αυτό που αγαπάς, και άφησέ το να σε σκοτώσει.”