Aleksander Majdanski | O φωτογράφος που δείχνει την πραγματική εικόνα γυναικών & παιδιών από την Ουκρανία που δραπέτευσαν από τον πόλεμο

Aleksander Majdanski | O φωτογράφος που δείχνει την πραγματική εικόνα γυναικών & παιδιών από την Ουκρανία που δραπέτευσαν από τον πόλεμο

Κατάφεραν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη που ζει η χώρα τους παίρνοντας μαζί τους λίγες αποσκευές και τις αναμνήσεις τους. Το μέλλον τους αβέβαιο. Τι να ευχηθεί κανείς γι’αυτούς τους ανθρώπους;

«Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, άρχισα να απεικονίζω γυναίκες που δραπέτευσαν στην  Πολωνία πριν τον πόλεμο. Τα πορτρέτα δείχνουν Ουκρανές των οποίων οι σύζυγοι, οι πατέρες, οι γιοι ή τα αδέρφια τους έμειναν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν για τη χώρα τους και που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου.

Δες περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις
Πρόσθεσε το ΚΛΙΚ στη Google

Δραπέτευσαν από τον πόλεμο, συνήθως παίρνοντας μαζί τους μικρές αποσκευές τους και ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους το συντομότερο δυνατό. Αφού ήρθαν στην Πολωνία, βρήκαν καταφύγιο σε πολωνικά σπίτια και εκατομμύρια Πολωνοί τους βοηθούν να αισθάνονται ξανά ασφαλείς. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στα σπίτια που διέμεναν.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μέχρι τις 13 Μαρτίου 2022, τα πολωνικά σύνορα διέσχισαν 1.650.000 Ουκρανοί κάτοικοι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών δεν επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα». είναι τα λόγια του φωτογράφου Aleksander Majdanski.

Tetiana, 35 ετών, Alisa, 7 ετών, Lutsk

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_01

Svitlana, 26 ετών, Kiev

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_02

«Αποφάσισα να δείξω αυτές τις γυναίκες γιατί ένιωσα μια τέτοια εσωτερική ανάγκη να δείξω τι ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Ο πόλεμος είναι ένα κακό που πρέπει να αποφευχθεί και αυτές οι γυναίκες είναι τα θύματά του. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να είναι η μητέρα, η αδερφή ή η κόρη σας. Δεν ήθελα να τους δείξω στα σύνορα γιατί έχουν ήδη τραβηχτεί πολλές τέτοιες φωτογραφίες».

Natasza, 36 ετών, Shlapan

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_03

«Φωτογραφίες όπου έφυγαν νιώθοντας φόβο και με κρύα μπουφάν, κουβαλώντας μόνο τις αποσκευές τους. Ήθελα να τους φωτογραφίσω στα σπίτια που έμεναν. Εκεί θα μπορούσαν να ξεκουραστούν μετά το μεγάλο ταξίδι και επιτέλους να νιώσουν ασφάλεια, να ξεχάσουν λίγο τον πόλεμο. Γι` αυτό φαίνεται ένα χαμόγελο στις φωτογραφίες, γιατί είχαν τη γνώση ότι στο μέρος που βρίσκονται δεν θα τους συμβεί τίποτα κακό».

Vira, Age 26, Wiktoria, Age 6, Weronika, Age 6, Lviv

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_04

«Πολλοί από αυτούς, ενώ δραπέτευαν, πήραν μαζί τους μια μικρή βαλίτσα και μερικές τσάντες με απαραίτητα (και μικρά συναισθηματικά πράγματα που ήταν περιττά). Μερικές από τις γυναίκες πήγαν με τα πόδια μέχρι τα σύνορα. Μερικές γυναίκες μεταφέρθηκαν στα σύνορα από τους συζύγους τους, οι οποίοι στη συνέχεια επέστρεψαν στο σπίτι.

Θα ήθελα όλοι να δουν τους συγγενείς τους σε αυτά τα πορτρέτα και αυτές τις γυναίκες. Ίσως μας δώσει τροφή για σκέψη και μας αναγκάσει να βοηθήσουμε περισσότερο».

Katia, 5 ετών, Farunku

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_05

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ήταν να προσεγγίσω αυτούς τους ανθρώπους. Παρόλο που ζω στη Βαρσοβία, οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν εκτός Βαρσοβίας. Σε μικρότερες πόλεις όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται καλύτερα και δεν είναι ανώνυμοι. Δεν ήθελα να το κάνω αυτό στα «στρατόπεδα». Ευχαριστώ τους φίλους και τους γνωστούς μου που με βοήθησαν να προσεγγίσω αυτούς τους ανθρώπους.

Ως φωτογράφος, θα ήθελα να δείξω τον κόσμο όπως είναι. Για 20 χρόνια εργαζόμουν ως φωτορεπόρτερ και δημιουργός ντοκιμαντέρ. Με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι.”

Svetlana, Ηλικία 36, Shlapan 

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_06

Για να υποστηρίξετε τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό για να βοηθήσετε τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία. Μπορείτε να κάνετε δωρεά τώρα:

Σελίδα δωρεάς στον ιστότοπο URCS: redcross.org.ua/donate

πλατφόρμα iRaiser donate.redcrossredcrescent.org/ua/donate

(στην Ουκρανία) SMS στον αριθμό 88033 Vodafone. Το κόστος ενός φιλανθρωπικού SMS είναι 20 UAH.

Maria, Ηλικία 48, Ivanofrankovsk

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_07

Yana, 14 ετών, Katerina, 36 ετών, Lviv

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_08

Jarina, 3 ετών, Ivanofrankovsk

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_09

Lida, Ηλικία 16, Μαρία, Ηλικία 26, Ivanofrankovsk

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_12

Maria, Ηλικία 26, Lviv

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_13

Daria, Ηλικία 10, Iryna, Ηλικία 23, Berdichev

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_14

Olga, Ηλικία 40,Kyiv

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_15

Lena, Ηλικία 25, Farunku

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_16

Julia, Hλικία 27, Tarnopol

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_18

Bogdanka, ηλικία 33, Lviv

ukraine_refugees_aleksander_majdanski_19

 

Σχετικά άρθρα