Χρυσαυγή Ατσιδάκου | Δε θα ήμουν άνθρωπος αν δεν είχα λυγίσει & αν δεν είχα μπορέσει να σηκωθώ ξανά και να προχωρήσω …
Συνέντευξη στο Klik με μια χαρισματική γυναίκα που αφοπλίζει με την εξωτερική & εσωτερική ομορφιά της, ενώ μοιράζεται μαζί μας σπουδαίες απόψεις για τη ζωή & τις αξίες της.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
“Η ποιότητα πάντα νικά” είναι το motto της. Όχι τυχαία, θα έλεγα, καθώς αυτή η λέξη, “η ποιότητα” την χαρακτηρίζει σε κάθε προσωπική κι επαγγελματική της επιλογή. Μια νέα, όμορφη, καλλιεργημένη γυναίκα που καταφέρνει την επίτευξη των εκάστοτε απαιτητικών στόχων της, δίχως να χάνει την πολύτιμη παιδικότητα και γλυκύτητά της.
Η Χρυσαυγή Ατσιδάκου είναι μια από τις περιπτώσεις ανθρώπων που δεν συναντάει κανείς συχνά. Κι αυτό γιατί έχει βρει εκείνο το “μαγικό κλειδί” να συνδυάζει με επιτυχία, τους πιο απαιτητικούς ρόλους που μπορεί να έχει μια γυναίκα, προσθέτοντας όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά της. Μαμά, σύζυγος, εργαζόμενη σε δύσκολους επαγγελματικούς χώρους. Δικηγόρος, δημοσιογράφος, διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναπληρώτρια Γραμματέας της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Γνωρίζοντάς την από κοντά, κάθε φορά σου δίνει έναν ακόμα λόγο να την θαυμάσεις. Αν θα έπρεπε ένα στοιχείο να ξεχωρίσω από εκείνη, είναι οι αξίες και τα ιδανικά που έχει στη ζωή της. Οι γερές βάσεις, η αγάπη και σωστή ανατροφή που δέχθηκε από τους γονείς της είναι εκείνα που της έδωσαν φτερά για να πετάξει και να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.
Η οικογένειά της, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Αλέξανδρος Τζόρβας και τα δυο τους παιδιά, της δίνουν το κίνητρο να ανεβάζει κάθε φορά πιο ψηλά τον πήχη.
Την αγαπητή Χρυσαυγή την γνώρισα χρόνια πριν και τελευταία ξαναβρεθήκαμε στην εξαιρετική εκπομπή της, “Όλα για τη μαμά” στο StarX, όπου με φιλοξένησε. Διαπίστωσα πως όσος καιρός και να έχει περάσει, κάθε φορά έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Ίσως γιατί εκτός από κοινές σπουδές, έχουμε τις ίδιες αξίες.

Μαζί της, είχα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που αξίζει να διαβάσετε. Οι περισσότερες φράσεις της δίνουν τροφή για σκέψη αλλά και μαθήματα ζωής.
Είσαι μια από τις πιο δραστήριες νέες γυναίκες που μου έρχονται στο μυαλό. Καταφέρνεις να συνδυάσεις με μοναδικό τρόπο τους πιο απαιτητικούς ρόλους που μπορεί να έχει μια γυναίκα. Μαμά, σύζυγος, εργαζόμενη σε ιδιαίτερα απαιτητικούς επαγγελματικούς χώρους, ενώ διατηρείς μια άψογη εξωτερική εμφάνιση, ηρεμία και γλυκύτητα. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου, τί ίσως σε δυσκολεύει κάποιες φορές και ποια είναι η δική σου κινητήρια δύναμη να εξελίσσεσαι.
Όταν μια γυναίκα φέρνει στον κόσμο τα παιδιά της, η ζωή της αυτομάτως χωρίζεται σε δυο κομμάτια. Στη ζωή πριν τα παιδιά και στη ζωή μετά από αυτά. Επειδή δεν ζούμε σε έναν κόσμο όμορφο, αγγελικά πλασμένο, αισθάνθηκα νωρίς ότι πρέπει να είμαι από τη μία όσο μπορώ καλύτερη μητέρα και από την άλλη ένας άνθρωπος που εργάζεται, καλλιεργείται, δημιουργεί και θέλει να αφήσει την καλύτερη δυνατή «προίκα» στην γενιά που ακολουθεί. Από τη γενιά που με ακολουθεί αντλώ την κινητήριο μου δύναμη. Η «εργαζόμενη μητέρα» είναι ζόρικος ρόλος, με πολλές δυσκολίες και προσωπικές θυσίες. Απαιτεί προσπάθεια για να κρατηθούν οι ισορροπίες, αποθέματα ψυχικά σωματικά και πνευματικά, αλλά και προσοχή στις επιλογές, δεδομένου ότι κάθε λάθος το πληρώνεις πολύ ακριβά, αφού έχεις και άλλους πίσω σου. Είναι φορές που το 24ωρο δεν φθάνει καθώς πέρα από τις πολλές ώρες στο γραφείο ή σε δικαστήρια και υπηρεσίες, χρειάζομαι χρόνο για να διαβάσω τα παιδιά για το σχολείο, για να τα πάω στις απογευματινές τους δραστηριότητες, να ασχοληθώ με την προετοιμασία της εκπομπής μου «Όλα για τη Μαμά» στο www.starx.gr και αν περισσέψει χρόνος να χαλαρώσω λίγο το βράδυ. Όσο απαιτητικός όμως κι αν είναι ο συνδυασμός εργαζόμενη μητέρα, κρίνω ότι είναι η σωστή επιλογή, διότι και εγώ είμαι ισορροπημένη και τα παιδιά μου έχουν ένα υγιές πρότυπο μητέρας-ανθρώπου δίπλα τους.

Στην επιτυχημένη εκπομπή σου στο Starx.gr, Όλα για τη μαμά, μου είπες ότι από το βιβλίο μου ξεχώρισες το απόφθεγμα του Robert Browning, « Μητρότητα: όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί. » Από τη στιγμή που ήρθαν στον κόσμο ο γιος σου και η κόρη σου, πόσο άλλαξε για εσένα η σημασία της αγάπης;
Όταν αντίκρισα τον γιο μου εκείνο το βράδυ της 2ης Αυγούστου το 2012, όλο το νόημα και η απεραντοσύνη της πραγματικής αγάπης μου αποκαλύφθηκε σε μια στιγμή. Τα λόγια είναι φτωχά και λίγα για να περιγράψουν όλα όσα αισθάνεται μία μητέρα για το παιδί της, αλλά και για το πώς η μητρότητα είναι τελικά αυτή που ορίζει την αγάπη ….

Εδώ και ένα χρόνο, αποτελείς ισχυρή προσθήκη για τον οργανωτικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε επέλεξε ως αναπληρώτρια Γραμματέα της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Δυο ιδιαίτερα ευαίσθητοι κι απαιτητικοί τομείς, που μπορούν να καθορίσουν την Ελλάδα. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για τη σπουδαία ευθύνη που ανέλαβες και το όραμά σου.
Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποία η οικογένεια είναι για τους πολίτες της η πιο σημαντική σταθερά, το πιο ισχυρό σημείο αναφοράς και ο πυρήνας της ζωής τους, δεν μπορεί η οικογενειακή πολιτική να υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όποιος είναι επιφορτισμένος με διαχείριση θεμάτων οικογενειακής πολιτικής, είτε βρίσκεται στις πιο χαμηλές θέσεις, είτε στις υψηλότερες έχει εξαιρετικά μεγάλη ευθύνη!
Πρώτοι σημαντικοί στόχοι για την ενίσχυση της οικογένειας είναι
– η χορήγηση υποτροφιών για νέες μητέρες που είναι φοιτήτριες,
– παροχές και επιπλέον μοριοδότηση σε προγρμάμματα για τις νέες μητέρες κάτω των 30 ετών,
– η μη κατάργηση υπαρχόντων επιδομάτων και η ενίσχυσή τους,
– μια θέση σε παιδικό σταθμό για κάθε παιδί,
– δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας,
– μεγαλύτερη χρονικά άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες,
– επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων
– Δημιουργία προγράμματος στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας έπειτα από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή τη βοήθεια ηλικιωμένων.
– Θέσπιση καθεστώτος εμπιστευτικού τοκετού (ανώνυμη γέννα), για να εκλείψουν τα φαινόμενα επικίνδυνων τοκετών και εγκατάλειψης βρεφών. Το νεογέννητο θα μπορεί να δίδεται για υιοθεσία.
– πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων κυήσεων, ειδικά μάλιστα των εφήβων και των νέων, με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενημέρωση για τις αντισυλληπτικές μεθόδους
– Ανάδειξη του ρόλου των δημόσιων μαιευτηρίων.
– Επανεξέταση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα υπογόνιμα ζευγάρια.
– Η καταβολή επιδόματος τοκετού
– Η χρονική επέκταση της προστασίας από απόλυση για τις εργαζόμενες μητέρες και η καθιέρωση τηλεεργασίας και η ημιαπασχόληση στο Δημόσιο για τους νέους γονείς που το επιθυμούν.
Όσα βέβαια κι αν καταφέρει κανείς δεν είναι ποτέ αρκετά όταν πρόκειται για την προστασία της οικογένειας. Ας κάνουμε όμως έστω και αργά βήματα αρκεί να μη σταματήσουμε να προχωράμε και έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στον γονέα που κάνει δύο δουλειές για να βγάλει το μήνα, στην ανήλικη μητέρα που χάνει πρόωρα την αθωότητά της, στην πολύτεκνη οικογένεια που αγωνιά για τα απαραίτητα της κάθε μέρας, στον πατέρα που μεγαλώνει μόνος τα παιδιά του…

Με αφορμή τη συμμετοχή σου στο Night Run – στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ας αναφερθούμε σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό κι ευαίσθητο θέμα. Για να θεωρηθεί μια γυναίκα κακοποιημένη, δε χρειάζονται πάντα πληγές στο σώμα της… Μπορεί να υπάρχουν στην ψυχή της… Και νομίζω ότι οι συναισθηματικά κακοποιημένες γυναίκες παγιδεύονται πιο εύκολα, καθώς αυτή είναι η πιο καλά καλυμμένη μορφή βίας… Ποια είναι κατά τη γνώμη σου, τα κρυφά σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης που καμία γυναίκα δεν πρέπει να δεχθεί;
Πολλές φορές τα εσωτερικά, κρυφά σημάδια είναι πολύ πιο επώδυνα από τα εξωτερικά. Όταν καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια της γυναίκας, όταν ένας άνθρωπος ζει καθημερινά με τον φόβο ενός ακόμα ξυλοδαρμού, όταν η εξύβριση, οι απειλές και η υποτίμηση γίνονται ρουτίνα και όταν – το χειρότερο από όλα – πείθεται το θύμα ότι ευθύνεται το ίδιο για όσα του συμβαίνουν και ότι αξίζει να τα βιώνει και να τα υπομένει, τότε δυστυχώς μιλάμε για μία χαμένη ζωή.
Η βία δε λύνει ποτέ κανένα πρόβλημα. Πάντα δημιουργεί και πολλαπλασιάζει προβλήματα. Καμία ανοχή σε συμπεριφορές εκφοβισμού, υποτίμησης, απειλών και καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως αυτά της ελευθερίας, του σεβασμού της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας.

Οι περισσότερες γυναίκες-άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο- έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας από σύντροφό τους. Ποια σκέψη πιστεύεις ότι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους για να ξεφύγουν από τον ψυχοφθόρο κλοιό που τις «εξαφανίζει» και να συνεχίσουν με αισιοδοξία τη ζωή τους;
Δεν αρκεί κατά τη γνώμη μου ούτε μία σκέψη, ούτε δύο, ούτε τρεις για να μπορέσει να βρει τη δύναμη να ξεφύγει μία γυναίκα από την κόλαση βίας στην οποία μπορεί να ζει. Αν δεν υπάρχει στην κοινωνία οργανωμένος μηχανισμός στήριξης των γυναικών που κακοποιούνται, ελάχιστες γυναίκες θα τα καταφέρουν. Διαπιστώνω με μεγάλη ανακούφιση ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες γίνονται σοβαρές προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί από την πολιτεία η απαραίτητη και ολοκληρωμένη στήριξη προς τις γυναίκες που δοκιμάζονται. Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που σε συνδυασμό με την γραμμή βοήθειας 15900 δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών σε όλη την Ελλάδα, τα οποία στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης. Πέρα από τον αριθμό 15900 και τα Συμβουλευτικά Κέντρα διαρκώς προστίθενται μέτρα στήριξης και ανακούφισης των γυναικών – θυμάτων της βίας.

«Το πιο σημαντικό έργο που ένας πατέρας μπορεί να κάνει για τα παιδιά του είναι να αγαπάει την μητέρα τους!» είναι τα λόγια του Theodore M. Hesburgh. Θα ήθελα να σχολιάσεις.
«Πως να κρυφτείς απ’τα παιδιά» λέει το τραγούδι και έτσι ακριβώς είναι. Τα παιδιά πάντα αισθάνονται και γνωρίζουν το αν οι γονείς τους είναι αγαπημένοι. Αν η σχέση του πατέρα με τη μητέρα κλονιστεί, ακόμα και αν οι γονείς προσπαθούν μπροστά στα παιδιά να δείχνουν ότι όλα καλά εκείνα ξέρουν και θλίβονται, ματαιώνονται, φοβούνται … Σπουδαίο και δύσκολο – θα προσθέσω – έργο όχι μόνο η αγάπη του πατέρα προς τη μητέρα, αλλά η αμφίδρομη αγάπη μεταξύ των γονέων που αντέχει στο χρόνο και στις προκλήσεις του!
Αν έπρεπε να σε περιγράψω με τρεις λέξεις, θα έλεγα ότι είσαι φύσει ευγενής, καλοσυνάτη, λαμπερή. Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;
Σε ευχαριστώ για τα όμορφά σου λόγια Μανταλένα. Δε συνηθίζω να μιλώ για μένα και να με χαρακτηρίζω δημόσια, παρόλο που καθένας από εμάς γνωρίζει τον εαυτό του καλύτερα από όλους. Αν είχα τρεις λέξεις θα επέλεγα τις : τελειομανής, ειλικρινής και ανήσυχη.
Νομική σχολή Αθηνών, Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, σχολή δημοσιογραφίας. Διόλου ευκαταφρόνητα προσόντα, κυρίως για ένα χώρο (αυτόν της δημοσιογραφίας) όπου συχνά «ταλαιπωρείται» από έλλειψη καλλιεργημένων προσώπων. Έχεις νιώσει να σε φθονούν και να σε κοντράρουν συνάδελφοί σου; Αν ναι, πως τους αντιμετωπίζεις;
“Αν είσαι καλός, που’ναι οι οχτροί” σου είπε κάποτε ο Μενέλαος Λουντέμης. Αν και προσωπικά δεν αφήνω περιθώρια για κόντρες και εντάσεις, ακόμα και αν κάποιες φορές ξεπεραστούν τα όρια στο επαγγελματικό ή κοινωνικό περιβάλλον, αφού κάνω την αυτοκριτική μου και βεβαιωθώ ότι δεν έχω κάνει εγώ κάποιο φάουλ, σκέφτομαι ότι μάλλον κάτι κάνω καλά και συνεχιζω την πορεία μου.
Από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, ποιον ή ποια συνάδελφό σου (δικηγόρο και δημοσιογράφο) θαυμάζεις περισσότερο και γιατί;
Έχω την ευτυχία από όταν γεννήθηκα να έχω δίπλα μου μία γυναίκα η οποία εκτός από καταπληκτική μητέρα, είναι και ένας επαγγελματίας – πρότυπο του νομικού κόσμου. Η μητέρα μου είναι επιτυχημένη συμβολαιογράφος και δίπλα της έμαθα και μαθαίνω καθημερινά. Πολύτιμες γνώσεις, επαγγελματική ηθική, το πως να ξεπερνώ καταστάσεις που φαντάζουν αδιέξοδες και πολλά ακόμη …
Από τον χώρο της δημοσιογραφίας θαυμάζω όλα τα νέα παιδιά που αντέχουν να βρίσκονται στο χώρο της μαχόμενης δημοσιογραφίας και το παλεύουν. Διαπιστώνω σήμερα, έχοντας περάσει από το 2004 μέχρι τώρα από αρκετά μέσα, ότι οι νέοι δημοσιογράφοι που εργάζονται σκληρά πολλές ώρες καθημερινά για πολύ λίγα χρήματα και αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον, αξίζουν θαυμασμό, αλλά και στήριξη στο κυνήγι των ονείρων τους. Πέρασα και εγώ από τη θέση αυτή και μπορώ να τους καταλάβω απόλυτα.

«Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων.» έχει πει ο Mahatma Gandhi. Στην εποχή μας που κυριαρχεί η κρίση αξιών, ιδανικών και αληθινών συναισθημάτων, πόσο εύκολο είναι να γεννηθεί η ανιδιοτελής αγάπη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους ;
Ποια αγάπη είναι τελικά ανιδιοτελής? Και τι είναι ιδιοτέλεια στην αγάπη? Σκέφτομαι ότι όταν μιλάμε για μια τέτοια αγάπη εννοούμε μόνο τη μητρική και όχι μόνο σήμερα …πάντα!
Στις σημαντικές αποφάσεις της ζωής σου, σε κυριεύει η λογική ή το συναίσθημα;
Όταν ήμουν μικρότερη το συναίσθημα είχε προτεραιότητα όταν έπρεπε να αποφασίσω είτε για κάτι μικρό, είτε για κάτι μεγάλο. Τώρα πια, με διαφορετική ωριμότητα και περισσότερη εμπειρία, δίνω αρκετό χώρο στη φωνή της λογικής … Δεν αποφασίζω μόνο για εμένα βλέπεις εδώ και 8 περίπου χρόνια και αυτό είναι η μεγαλύτερη ευθύνη μου!
Πιστεύεις ότι ο έρωτας έχει διάρκεια και αν λήξει μπορεί να αναγεννηθεί;
Φυσικά και έχει διάρκεια.. αρχή μέση και τέλος …είναι σαν μία ασθένεια που κάποια στιγμή περνάει. Όσα αφήνει όμως είναι τα πιο σημαντικά και ουσιαστικά. Μπορεί να μην αφήσει τίποτα… μπορεί όμως και να αφήσει βαθιά αγάπη, δηλαδή τα πάντα!
Από τις εμπειρίες που είχες έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχεις μετανιώσει ;
Όχι! Κοιτάζοντας αυτή τη στιγμή τα παιδιά μου που κοιμούνται δίπλα μου σκέφτομαι ότι άλλη μια ζωή να είχα θα έκανα τα ίδια λάθη και τα ίδια σωστά. Όλες μου οι επιλογές καλές ή κακές με έφεραν σε αυτό το υπέροχο για εμένα σήμερα, για το οποίο είμαι απόλυτα ευγνώμων!

Ποιά είναι η μεγαλύτερή σου φοβία;
Τη μεγαλύτερη μου φοβία δεν τολμώ καν να την ψελλίσω, πόσω μάλλον να τη γράψω. Η αμέσως επόμενη πάντως αφορά το να μπορώ να βρίσκομαι υγιής δίπλα στην οικογένειά μου όσο αυτή έχει ανάγκη τη φροντίδα και στήριξή μου.
Τί απεχθάνεσαι περισσότερο από όλα στη ζωή σου;
Η οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης παιδιών μου είναι απεχθής και αδιανόητη!
«Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.»έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για σένα η δόξα;
Μια ακόμα εφήμερη ικανοποίηση στην εφήμερη ζωή μας. Για πολλούς κινητήριος δύναμη… Ίσως και για εμένα ομολογώ.

Ποιο στίχο ποιήματος ή τραγουδιού αγαπάς περισσότερο και γιατί;
“Σαν να μουν άλλος κι όχι εγώ μες τη ζωή πορεύτηκα. Όσο κι αν κανείς προσέχει όσο κι αν το κυνηγά πάντα πάντα θα ναι αργά …Δεύτερη ζωή δεν έχει”. Ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσουμε …όχι για να επιβιώσουμε. Δύσκολο, αλλά λυτρωτικό.
Ποιοι είναι οι ήρωές σου στην πραγματική ζωή;
Με συγκινεί και με ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα ο ηρωισμός των εθελοντών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αφιερώνουν το χρόνο, την ενέργεια και όσα μέσα μπορεί να διαθέτουν για να βοηθήσουν το συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Πολλές φορές μάλιστα βλέπουμε τον εθελοντισμό να περπατάει χέρι με χέρι με την αυτοθυσία, όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις διάσωσης προσφύγων στις θάλασσες της Μεσογείου με πολύ αντίξοες συνθήκες.
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Σε αυτά που γίνονται από αγάπη …

«Να έχεις μια καρδιά που ποτέ δεν σκληραίνει , έναν χαρακτήρα που ποτέ δεν κουράζει, ένα άγγιγμα που ποτέ δεν πονά.» είναι τα λόγια του Charles Dickens. Πόσο συχνά συναντάμε σήμερα μια τέτοια προσωπικότητα όπως αυτή που περιγράφει;
Μια τέτοια προσωπικότητα θα μπορούσαμε να συναντήσουμε σε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Όσα περιγράφουν τα λόγια του Ντίκενς είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη ύπαρξη .. όλοι μας, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, είναι στιγμές που έχουμε σκληρη καρδιά, κουραστικό χαρακτήρα και άγγιγμα που πονά και όλα τα παραπάνω είναι απόλυτα δικαιολογημένα .. διαφορετικά δε θα ήμασταν άνθρωποι..θα ήμασταν κάτι άλλο.
«Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανοένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.» έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης. Τί είναι για εσένα ευτυχία;
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.. στο κατώφλι του νέου έτους πολλά τα άρθρα και τα αφιερώματα για την πολυπόθητη ευτυχία, όπως και για τους στόχους του νέου έτους που θα την φέρουν. Ποτέ δε θα δοθεί μία απάντηση για όλους και πάντα ο καθένας θα έχει τη δική του απάντηση στην ερώτηση τι είναι ευτυχία. Μικρές μαγικές στιγμές είναι που έρχονται φωτίζουν τη ζωή μας και φεύγουν. Οι δικές μου τέτοιες στιγμές είναι ευτυχώς πολλές γιατί τώρα πια έχω τη σοφία να τις αναγνωρίσω ως τέτοιες και ναι … μπορεί να είναι από ένα κάστανο, όπως είπε ο Καζαντζάκης, μέχρι ένα ταπεινό μυρμήγκι που το παρατηρεί κανείς να μεταφέρει τροφή στη φωλιά του.
«Δεν πειράζει να διστάζεις, αν μετά προχωράς μπροστά» είπε κάποτε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σας που λυγίσατε αλλά καταφέρατε να προχωρήσετε; Αν ναι, τί σου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσεις;
Μα δε θα ήμουν άνθρωπος αν δεν είχα λυγίσει και δε θα ήμουν άνθρωπος αν δεν είχα μπορέσει να σηκωθώ ξανά και να προχωρήσω … Η μητέρα φύση έχει φροντίσει για όλα, ακόμα και για το πώς μπορεί ο άνθρωπος να βρει ξανά το φως στο απόλυτο σκοτάδι. Για το πώς από τον πάτο θα ξαναβγεί στην επιφάνεια. Δικό μου σταθερό κίνητρο βέβαια για να κυνηγήσω τα όνειρά μου και να μην τα παρατάω στις δυσκολίες, είναι η οικογένειά μου. 
Αν είχες μόνο μία συμβουλή να δώσεις στα παιδιά σου, ποια θα ήταν αυτή;
Την ίδια που μου δίνουν από μικρή και οι δικοί μου γονείς. “Στη ζωή σου για εκείνα που κατάφερες και για εκείνα στα οποία απέτυχες, να ευγνωμονείς ή να κατηγορείς πρώτα τον εαυτό σου και μετά τους άλλους, το σύμπαν ή την κακή σου τύχη.”
Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που έχεις πάρει μέχρι στιγμής;
Θα χρησιμοποιήσω το αγαπημένο motto του συζύγου μου για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. «Quality always wins» (η ποιότητα πάντα νικά). Για να επιτύχει όμως κανείς την ποιότητα και να νικήσει ο δρόμος είναι δύσκολος. Χρειάζεται κόπος, χρόνος, προσπάθεια και πολλά ακόμη. Η ανταμοιβή όμως μετά είναι τεράστια και διαρκής.

Αγαπημένο μου motto είναι τα λόγια του Albert Camus : «Η αλήθεια και η ελευθερία είναι απαιτητικές ερωμένες γι`αυτό κι έχουν λίγους εραστές.» Το δικό σου;
“Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις” (if you can dream it, you can do it) είπε κάποτε ο Γουολτ Ντίσνευ. Αν και είναι ο μεγαλύτερος παραμυθάς μόνο παραμύθι δεν είναι τα συγκεκριμένα του λόγια! Άκουσα το συγκεκριμένο motto στο επαγγελματικό εργαστήρι δημοσιογραφίας από μία καθηγήτριά μου το 2004 και δε σταμάτησα έκτοτε να το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου για όσα θέλω να πετύχω…
Ο χώρος σου είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες οι φιλοδοξίες σου στη δουλειά σου;
Να μπορώ να κάνω για πολλά ακόμα χρόνια αυτό που αγαπώ, να υπηρετώ τη νοιμκή επιστήμη και παράλληλα να υπερασπίζομαι, είτε μέσα από την εκπομπή, είτε μέσα από άλλες παράλληλες δράσεις (όπως η Γραμ. Οικογενειακής Πολιτικής ΝΔ) το θεσμό της οικογένειας και τις ανάγκες του. Μεγαλύτερη ανταμοιβή μου ελπίζω να συνεχίσει να είναι το ειλικρινές και εγκάρδιο ευχαριστώ από τους συνανθρώπους μου.
Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις για τη δουλειά, τη ζωή σου ή οτιδήποτε άλλο;
Θα ήθελα, επειδή τυγχάνει να ειμαι εκτός από δικηγόρος και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να σας πω δυο λόγια για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης γενικά, αλλά και για την οικογενειακή Διαμεσολάβηση ειδικά.
Η Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές διαφορές είναι ο πλέον πολιτισμένος, ανώδυνος και ταχύς τρόπος επίλυσης των διαφορών, ο οποίος δικαίως κερδίζει συνεχώς έδαφος και στη χώρα μας. Πρόσφατα μάλιστα με τον νόμο 4640/2019 θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητά της διαμεσολάβησης για μέρος διαφορών.
Όταν μιλάμε για οικογενειακή διαμεσολάβηση εννοούμε μία άκρως εμπιστευτική διαδικασία μακριά από τις αίθουσες των δικαστηρίων, στην οποία τα μέρη προσέρχονται με την θέλησή τους, προκειμένου να ρυθμίσουν τις προσωπικές και περιουσιακές διαφορές τους και να καταλήξουν τα ίδια σε μία βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική λύση, με τη βοήθεια ενός τρίτου, ουδέτερου προσώπου, του Διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος και διαπιστευμένος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Κάποια από τα σημαντικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με την δικαστική οδό είναι ότι οδηγεί σε λύσεις πουε αποτελούν προϊόν της ελεύθερης βούλησης των ίδιων των μερών, έχει σύντομη διάρκεια και πολύ μικρότερο κόστος. Επίσης είναι απόλυτα εμπιστευτική και έτσι διασφαλίζεται το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής και η προστασία των προσωπικών δεδομένων . Ακόμη, οδηγεί σε συνολική ρύθμιση των προσωπικών και περιουσιακών θεμάτων της διαφοράς, με συμφωνία η οποία δεσμεύει και είναι άμεσα εκτελεστή.
Το κυριότερό όμως πλεονέκτημά της είναι ότι λειτουργεί ως ομπρέλα για την ψυχική υγεία των γονέων και φυσικά των παιδιών, αποτρέποντας την όξυνση των σχέσεων και τα ψυχικά τραύματα. Εμπνέει τους γονείς να φτιάξουν τις σχέσεις τους και να διατηρήσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία στο μέλλον προς όφελος των παιδιών τους.
