Χανιά – Ηράκλειο σε 25 λεπτά: Καινοτόμος  πρόταση για εναέριο τρένο στην Κρήτη

Χανιά – Ηράκλειο σε 25 λεπτά: Καινοτόμος πρόταση για εναέριο τρένο στην Κρήτη

Για τη συγκεκριμένη πρόταση έχουν ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εάν υλοποιηθεί θα κοστίσει 680 εκατομμύρια ευρώ

Μία ριζοσπαστική πρόταση για τη σύνδεση της Κρήτης με εναέριο τρένο, νέας «πράσινης» τεχνολογίας, που θα συνδέει το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου με το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων σε  25 λεπτά  έχει καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση η καναδική εταιρεία SkyWay. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, η οποία δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί – επεκταθεί αν υπάρξει ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά, το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε 680 εκατομμύρια ευρώ. Το εναέριο τρένο, χωρίς οδηγό, καθώς ελέγχεται αυτόματα από υπολογιστή, είναι εξοπλισμένο με σύστημα αποφυγής εκτροχιασμού, θα πιάνει ταχύτητες έως 360 χιλιόμετρα ανά ώρα, με ελάχιστο όριο ύψους τα 8 μέτρα και με καθαρό κόστος μεταφοράς 3 λεπτά / χιλιόμετρο ανά επιβάτη.  Έτσι, η απόσταση από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου έως το Ρέθυμνο θα πραγματοποιείται σε 14 λεπτά, ενώ από το αεροδρόμιο Ηρακλείου έως τη Σούδα σε 22 λεπτά!

Δες περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις
Πρόσθεσε το ΚΛΙΚ στη Google

Για τη συγκεκριμένη πρόταση έχουν ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι συναρμόδιοι Υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να σταλεί πλήρες ενημερωτικό σημείωμα σε όλους τους αιρετούς και τους φορείς της Κρήτης (δημάρχους, Επιμελητήρια κ.λπ.) Σύμφωνα με πληροφορίες, αν υπάρξει ενδιαφέρον από την ελληνική κυβέρνηση, η εταιρεία εμφανίζεται διατεθειμένη να τροποποιήσει την αρχική της πρόταση, προκειμένου η σύνδεση να αφορά όλη την Κρήτη, από το λιμάνι της Κίσσαμου έως και τη Σητεία, χωρίς να αποκλείεται και η σύνδεση των μεγάλων πόλεων του νησιού με την ενδοχώρα και τα νότια παράλια, εφ’ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σχετικά άρθρα