Σκόπια: Δημοψήφισμα-ναυάγιο με συμμετοχή μόλις 35% αλλά και 91% υπέρ του «Ναι»
Με καταμετρημένο το 20% των εκλογικών τμημάτων το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό 91,03, ενώ πρωθυπουργός της FYROM είπε ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Να υπερβεί το ναυάγιο με την πολύ χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος των Σκοπιανών στο δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρεί ο Ζόραν Ζάεφ. Υπακούοντας στις παροτρύνσεις του πρόεδρου της FYROM Ιβανόφ αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες για να δηλώσουν με την ψήφο τους αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μετονομασία της χώρας τους σε Βόρεια Μακεδονία, και την επισημοποίηση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας προκειμένου η χώρα τους να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες είχε ψηφίσει μόλις το 34,09% του εκλογικού σώματος- ήταν πολύ χαμηλή, τέτοια που ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί σαν αποδοκιμασία της προτεινόμενης συμφωνίας.
Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 20% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,03% και υπέρ του ΟΧΙ το 6%. Με δεδομένο ότι η συνολική συμμετοχή έφθασε τις 630.000 ψήφους, προκύπτει ότι το «Ναι», υπερψηφίστηκε περίπου από 573.000 πολίτες. «Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε “ναι”» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ περίπου μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στη γειτονική χώρα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Ζάεφ μετέφρασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαν επιδοκιμασία της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Αφού απέρριψε την φιλολογία ότι ένα δημοψήφισμα με συμμετοχή κάτω του 40% δεν είναι έγκυρο, ο κ. Ζάεφ διέψευσε και τις προσδοκίες όσων θεωρούσαν ότι η πολύ υψηλή θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία της πολιτικής του και κατά συνέπεια θα πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές. «Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας για να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» διαβεβαίωσε ο κ. Ζάεφ δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών. Ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, συνέχισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση που εξέδωσε δύο ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια, επισημαίνει την αντίφαση της μεγάλης αποχής των Σκοπιανών πολιτών με την παράλληλη συντριπτική υπεροχή του «ναι» μεταξύ αυτών που προσήλθαν για να ψηφίσουν νομιμοποιώντας το δημοψήφισμα. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που συνέταξε ο Νίκος Κοτζιάς.