Πιερ-Ωγκίστ Ρενουάρ: Ο ζωγράφος που αντιστάθηκε στη δυστυχία – και σήμερα διδάσκει ξανά την τέχνη της χαράς σε έναν κουρασμένο κόσμο

Πιερ-Ωγκίστ Ρενουάρ: Ο ζωγράφος που αντιστάθηκε στη δυστυχία – και σήμερα διδάσκει ξανά την τέχνη της χαράς σε έναν κουρασμένο κόσμο

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του, η ζωή και το έργο του μεγάλου Ιμπρεσιονιστή αποκτούν μια νέα, συγκλονιστική επικαιρότητα στην εποχή του άγχους, της ψηφιακής αποξένωσης και της απώλειας της απλής ευτυχίας

Στις 25 Φεβρουαρίου 1841, στην πόλη Λιμόζ της Γαλλίας, γεννήθηκε ο Πιερ‑Ωγκίστ Ρενουάρ, ένας άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει όχι μόνο την ιστορία της ζωγραφικής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ίδια τη ζωή. Δεν ήταν ένας καλλιτέχνης που επιδίωξε να σοκάρει, ούτε ένας δημιουργός που προσπάθησε να προκαλέσει μέσα από τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης. Αντίθετα, ο Ρενουάρ αφιέρωσε το έργο του σε κάτι που μοιάζει σήμερα σχεδόν επαναστατικό: στην αναζήτηση και την αποθέωση της ευτυχίας.

Σε μια εποχή όπως η δική μας, όπου η εικόνα κυριαρχείται από την ταχύτητα, τη σύγκριση και την υπαρξιακή κόπωση, η ζωγραφική του Ρενουάρ λειτουργεί σαν μια ήσυχη υπενθύμιση ότι η ομορφιά δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Και ίσως γι’ αυτό, σχεδόν δύο αιώνες μετά τη γέννησή του, το έργο του μοιάζει πιο σύγχρονο από ποτέ.

Η επιλογή της χαράς ως πράξη αντίστασης σε έναν κόσμο που προτιμούσε τη σοβαρότητα

«Για μένα, ένας πίνακας πρέπει να είναι κάτι ευχάριστο, χαρούμενο και όμορφο. Υπάρχουν ήδη αρκετά δυσάρεστα πράγματα στη ζωή.»

Ο Ρενουάρ γεννήθηκε σε μια οικογένεια εργατικής τάξης και από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με τη χειροτεχνία, καθώς εργάστηκε ως μαθητευόμενος σε εργαστήριο διακόσμησης πορσελάνης. Εκεί, μέσα από τις λεπτές γραμμές και τα απαλά χρώματα, άρχισε να κατανοεί τη δύναμη της εικόνας. Δεν τον ενδιέφερε απλώς η τεχνική αρτιότητα. Τον ενδιέφερε το συναίσθημα που μπορούσε να προκαλέσει.

Την εποχή εκείνη, η επίσημη τέχνη της Γαλλίας κυριαρχούνταν από αυστηρούς κανόνες και θεματολογία που συνδεόταν με την ιστορία, τη θρησκεία και τη δραματική ένταση. Η ευτυχία θεωρούνταν επιφανειακή. Η ελαφρότητα αντιμετωπιζόταν ως έλλειψη σοβαρότητας.

Ο Ρενουάρ, ωστόσο, επέλεξε συνειδητά να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ζωγράφιζε σκηνές καθημερινότητας, ανθρώπους που γελούσαν, φίλους που μοιράζονταν στιγμές, γυναίκες που απολάμβαναν το φως του ήλιου. Δεν επρόκειτο για αφέλεια. Ήταν μια βαθιά φιλοσοφική επιλογή. Ήταν η πεποίθησή του ότι η τέχνη δεν υπάρχει για να επιβεβαιώνει τη δυστυχία, αλλά για να υπενθυμίζει την αξία της ζωής.

Σήμερα, σε έναν κόσμο όπου η αρνητικότητα συχνά προβάλλεται περισσότερο από την αισιοδοξία, αυτή η στάση αποκτά μια νέα δύναμη.

Ο Ιμπρεσιονισμός και η επανάσταση της ανθρώπινης ματιάς

«Δεν ζωγραφίζω αυτό που βλέπω. Ζωγραφίζω αυτό που νιώθω.»

Ο Ρενουάρ υπήρξε ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του Ιμπρεσιονισμού, ενός κινήματος που άλλαξε ριζικά την ιστορία της τέχνης. Μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Μονέ και ο Ντεγκά, αμφισβήτησε την ιδέα ότι η ζωγραφική πρέπει να αναπαράγει την πραγματικότητα με ακρίβεια.

Αντίθετα, πίστευε ότι η ζωγραφική πρέπει να αποτυπώνει την εμπειρία της πραγματικότητας.

Στους πίνακές του, το φως δεν είναι σταθερό. Διαχέεται, τρεμοπαίζει, αλλάζει. Οι μορφές δεν είναι σκληρές και απόλυτες. Είναι ζωντανές, ευάλωτες, ανθρώπινες. Αυτή η τεχνική δεν ήταν απλώς αισθητική επιλογή. Ήταν μια δήλωση ότι η πραγματικότητα δεν είναι αντικειμενική. Είναι προσωπική.

Σήμερα, στην εποχή των ψηφιακών εικόνων υψηλής ανάλυσης, η ζωγραφική του Ρενουάρ μοιάζει να αποκαλύπτει μια βαθύτερη αλήθεια: ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ακρίβεια, αλλά το συναίσθημα.

Η εμμονή του με τον άνθρωπο και η αποκατάσταση της ανθρώπινης παρουσίας

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αγαπάς αυτό που ζωγραφίζεις.»

Στο κέντρο του έργου του Ρενουάρ βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος. Όχι ως σύμβολο. Όχι ως ιδέα. Αλλά ως ύπαρξη.

Οι μορφές του έχουν βάρος. Έχουν θερμοκρασία. Έχουν ζωή.

Δεν απεικονίζουν την τελειότητα. Απεικονίζουν την αλήθεια.

Σήμερα, σε έναν κόσμο όπου η εικόνα έχει γίνει εργαλείο αυτοπροβολής και τεχνητής τελειότητας, η ανθρωπιά των έργων του Ρενουάρ μοιάζει σχεδόν συγκλονιστική. Μας θυμίζει ότι η ομορφιά δεν βρίσκεται στην τελειότητα, αλλά στην παρουσία.

Ο πόνος, η αρρώστια και η αφοσίωση που ξεπέρασε τα όρια του σώματος

«Ο πόνος περνά, αλλά η ομορφιά μένει.»

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ρενουάρ υπέφερε από σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία παραμόρφωσε τα χέρια του και περιόρισε δραματικά την κίνησή του. Παρ’ όλα αυτά, δεν σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει.

Τα πινέλα δένονταν στα δάχτυλά του κι εκείνος συνέχιζε.

Αυτή η εικόνα δεν είναι απλώς συγκινητική- είναι αποκαλυπτική.

Δείχνει ότι για τον Ρενουάρ, η ζωγραφική δεν ήταν επάγγελμα. Ήταν τρόπος ύπαρξης.

Σήμερα, σε μια εποχή όπου η παραίτηση είναι εύκολη, η επιμονή του λειτουργεί σαν μάθημα θάρρους.

Η σύγχρονη σημασία του Ρενουάρ σε έναν κόσμο που έχει ξεχάσει πώς να νιώθει

«Ανακαλύπτω ότι όσο περισσότερο ζωγραφίζω, τόσο περισσότερο αγαπώ τον κόσμο.»

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια βαθιά συναισθηματική κόπωση. Οι άνθρωποι είναι διαρκώς συνδεδεμένοι, αλλά συχνά αισθάνονται αποκομμένοι. Η εικόνα υπάρχει παντού, αλλά η εμπειρία σπανίζει.

Ο Ρενουάρ μας υπενθυμίζει κάτι θεμελιώδες: ότι η ζωή δεν είναι απλώς κάτι που παρατηρούμε. Είναι κάτι που βιώνουμε.

Οι πίνακές του δεν ζητούν να τους αναλύσουμε.

Ζητούν να τους νιώσουμε και ίσως, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να θυμηθούμε κάτι που έχουμε ξεχάσει- το πώς να είμαστε παρόντες.

Η αθανασία ενός βλέμματος που συνεχίζει να μας κοιτά

«Νομίζω ότι έχω αρχίσει να καταλαβαίνω κάτι για τη ζωγραφική. Και αυτό είναι το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να συμβεί.»

Ο Πιερ-Ωγκίστ Ρενουάρ πέθανε το 1919. Όμως το βλέμμα του παραμένει ζωντανό.

Σε κάθε μορφή που φωτίζεται από τον ήλιο, σε κάθε χαμόγελο που δεν προσπαθεί να αποδείξει τίποτα και σε κάθε στιγμή που η ζωή γίνεται, έστω και για λίγο, όμορφη.

Σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά τη γέννησή του, ο Ρενουάρ δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον.

Γιατί μας υπενθυμίζει κάτι που ο σύγχρονος κόσμος έχει απελπισμένα ανάγκη:

Ότι η ομορφιά δεν είναι διαφυγή από την πραγματικότητα- είναι τρόπος να την αντέξουμε.

Διαβάστε επίσης:

Άντι Γουόρχολ: Ο άνθρωπος που προέβλεψε τον κόσμο των social media

Λούσιαν Φρόιντ: Ο ζωγράφος που δεν συγχώρησε ποτέ την ψευδαίσθηση

Oι 11 άνθρωποι που δεν ακολούθησαν τη μόδα- τη δημιούργησαν

Σχετικά άρθρα