Έρωτας, Μουρίκης και Καβογιάννη στο τρέιλερ του «Σουέλ»
Πρώτες εικόνες από τη φιλόδοξη νέα δουλειά του Αλέξανδρου Βούλγαρη που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη.
Περιεχόμενα
Μία από τις πιο υποσχόμενες ελληνικές ταινίες της χρονιάς μόλις απέκτησε το πρώτο τρέιλερ της.
Το «Σουέλ» αποτελεί την ένατη μεγάλου μήκους δουλειά του πολυσχιδούς Αλέξανδρου Βούλγαρη («Πολύδροσο», «Winona») και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της μητέρας του και κορυφαίας συγγραφέως Ιωάννας Καρυστιάνη. Ο τίτλος παραπέμπει στο ναυτικό όρο που στα ελληνικά αποδίδεται ως αποθαλασσία ή σάλος και περιγράφει τον κυματισμό ο οποίος προκύπτει από ανέμους που εκδηλώθηκαν σε παρελθοντικό χρόνο από τη στιγμή της παρατήρησης του νερού.

Εδώ είναι ένα καλό σημείο να αφήσουμε την επίσημη σύνοψη της παραγωγής: «Ο πολύπειρος καπετάνιος Μήτσος Αυγουστής αρνείται πεισματικά́ να αποσυρθεί επειδή το σουέλ του έβαλε μπελά στο μυαλό και η θάλασσα δεν τον επιστρέφει… Δώδεκα χρόνια βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, σε ρήξη με την οικογένεια, σύγκρουση με την εταιρία, αλλά με ακλόνητους δεσμούς με τους 22 ναυτικούς του φορτηγού ATHOS III. Ανυπάκουος, καταφέρνει και βρίσκει εμπόρευμα, πιάνει λιμάνια, φορτώνει, ξεφορτώνει, αλωνίζει σιωπηλός τις θάλασσες του Ειρηνικού. Και νύχτα – μέρα παλεύει με τα ασίγαστα μποφόρ στα μοναχικά ταξίδια του μυαλού και της καρδιάς, εκεί που έχει ρίξει άγκυρα το μυστικό του».
Διαβάστε επίσης
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν οι Βαγγέλης Μουρίκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μαρία Καβογιάννη, με τους τρεις εξαιρετικούς ηθοποιούς να συνθέτουν μια διανομή – ορισμό του πρωτοκλασάτου. Οι χαρακτήρες τους δε, μπλέκονται με τρόπους που οφείλουμε να μην αποκαλύψουμε, καθώς η σχέση τους αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της πλοκής.
Πριν από μερικούς μήνες παρακολουθήσαμε από κοντά τα γυρίσματα του «Σουελ» και μιλήσαμε με μερικούς από τους συντελεστές της παραγωγής. Η Μαρία Καβογιάννη μας είχε εκμυστηρευτεί τα εξής: «Είναι μία από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης που έχω διαβάσει. Έχοντας διαβάσει το βιβλίο, μπορώ να πω ότι η Ιωάννα έχει κάνει μια πολύ ουσιαστική διασκευή, καθώς συμπυκνώνει όλη η περιπέτεια και η ένταση του μυθιστορήματος». Από τη μεριά της, η Ιωάννα Καρυστιάνη είχε δηλώσει: «Ομολογώ πως αιφνιδιάστηκα από την επιλογή του Αλέξανδρου να γυρίσει ένα βιβλίο μου. Οφείλω να πω, επίσης, ότι δεν ανακατεύτηκα καθόλου πέρα από τη συγγραφή του σεναρίου. Τον συμβουλεύτηκα σε ορισμένα πρακτικά πράγματα, ειδικά όσον αφορά τις δυνατότητες της παραγωγής, αλλά συνολικά του έχω τρελή εμπιστοσύνη. Το σημαντικό στην τέχνη είναι να μην την αντιλαμβάνεσαι σαν ένα έργο προς διεκπεραίωση. Είναι υπέροχο το συναίσθημα του να αδημονείς για κάτι, να περιμένεις κάτι διαφορετικό. Ο Αλέξανδρος έχει δουλέψει πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως εργάζεται σκληρά και με τους ηθοποιούς του και έχουν εξαιρετική σχέση».

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Αλέξανδρου Βούλγαρη για το «Σουέλ»
«Ο Μήτσος Αυγουστής.
Η θάλασσα και η στεριά.
Η οικογενειακή ζωή και η ζωή του ναυτικού.
Η υποχρέωση και οι επιθυμίες.
Η πατρίδα και η όχι πατρίδα.
Η Φλώρα και η Λίτσα.
Πατέρας και γιος.
Ο Αντώνης του.
Φως και απόλυτο σκοτάδι.
Ο Καπετάν Μήτσος πλέει κάπου στον Ειρηνικό.
Μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.
Μεταξύ ζωής και θανάτου.
Κάπου εκεί υπάρχει ένα μικρό διαμέρισμα στην Ελευσίνα.
Θολά στο μυαλό του θυμίζει κάτι σε Παράδεισο.
Γι’ αυτό συνεχίζει».

Οι συντελεστές του «Σουέλ»
Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Καβογιάννη, Δημήτρης Καπουράνης, Ακύλλας Καραζήσης, Ανδρέας Βοτίκας, Γρηγορία Γρούμπα, Μανώλης Μαυροματάκης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης
Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη
Παραγωγοί: Διονύσης Σαμιώτης, Γιάννης Ιακωβίδης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Production Designer: Κωνσταντίνος Λαμπρίδης
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Ενδυματολόγος: Άλκηστις Μάμαλη
Ηχοληψία: Γιώτης Παρασκευαΐδης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Κομμώσεις: Χρόνης Τζήμος
Casting Director: Κωνσταντίνα Βούλγαρη
Διευθυντής Παραγωγής: Γιώργος Καρόρης
Παραγωγή: Tanweer Productions, Black Orange
Σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ)
Σε συνεργασία με το Onassis Culture
Χορηγός: NAFTOMAR
Με την υποστήριξη του ΕΚΚΟΜΕΔ
Διανομή: Tanweer Alliances
Το «Σουέλ» κυκλοφορεί το Δεκέμβριο του 2026 στους κινηματογράφους.
Δείτε το τρέιλερ του «Σουέλ»: