Η «Βαϊάνα» πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού, αλλά για πόσο;
Το live-action ριμέικ βρέθηκε στην κορυφή του box office, μια θετική επίδοση που όμως δύσκολα θα μακροημερεύσει ενόψει «Οδύσσειας».
Συνήθως, όταν διανομείς, αιθουσάρχες και κοινό μετρούν αντίστροφα για την πρεμιέρα ενός μπλοκμπάστερ με την προοπτική να γίνει φαινόμενο, όπως είναι φέτος η «Οδύσσεια», ο προγραμματισμός μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι συχνά ανέμπνευστος και κινείται στον «αυτόματο». Ευτυχώς, φέτος τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, κυρίως χάρη στο συνδυασμό απροσδόκητων σουξέ «μικρότερων» τίτλων και υγιούς επίδοσης στουντιακών τίτλων, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες διατηρούν την προσέλευση στους ελληνικούς κινηματογράφους σε εξαψήφια νούμερα. Έτσι, λοιπόν, το περασμένο τετραήμερο πανελλαδικά κόπηκαν 100.806 εισιτήρια τα οποία, χωρίς να δικαιολογούν πανηγυρισμούς, προετοιμάζουν ιδανικά το έδαφος για την κυκλοφορία του έπους του Κρίστοφερ Νόλαν.
Επί της ουσίας, μπορεί η live-action «Βαϊάνα» να προσέλκυσε τους περισσότερους θεατές, ωστόσο, προκύπτουν δύο παρατηρήσεις. Αφενός, ότι σχεδόν ο ίδιος αριθμός είχε παρακολουθήσει το πρωτότυπο animation στο προ δεκαετίας άνοιγμά του, αφετέρου ότι η ταινία που τη διαδέχεται είναι η πραγματική ευνοημένη του box office. Διότι η «Εμμονή» όχι απλά συνεχίζει δυναμικά την πορεία της στη μεγάλη οθόνη έχοντας φτάσει συνολικά τα 223.625 εισιτήρια, αλλά εξακολουθεί να συζητιέται έντονα σε διαδικτυακά και μη πηγαδάκια. Μάλιστα, το τρίτο στην κατάταξη «Toy Story 5» βρίσκεται ξεπερνά για ελάχιστούς θεατές την «Εμμονή» στο άθροισμά της (224.469), πράγμα που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την απήχηση του horror δια χειρός Κάρι Μπάρκερ.
Κατά τα άλλα, η σπαρταριστή «Πρόσκληση» με τα 10.593 εισιτήρια του δεύτερου τετραημέρου της στις μαρκίζες δείχνει μεν συγκρατημένη πτώση (περίπου 30%), αλλά, αποτελεί ιδανική ψυχαγωγική κομεντί για θερινό, οπότε απευθύνεται σε εκείνους τους θεατές που αναζητούν κάτι διασκεδαστικά ανάλαφρο στην έξοδό τους. Το ίδιο δε συμβαίνει με το «Πάρτυ Γενεθλίων», το οποίο αφού «έκαψε» το star power του πρωταγωνιστή Γουιλέμ Νταφόε, ήρθε αντιμέτωπο με απώλειες που αγγίζουν το 60%. Τέλος, η «Αμελί» έφτασε τα 20.953 εισιτήρια και εξελίσσεται σε μια πιο επικερδείς επανεκδόσεις του καλοκαιριού, την ώρα που η ελληνική μαύρη κωμωδία «Η Μεγαλη Σφαγή των Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου» στηρίζεται στο θετικό σούσουρο και «έσπασε» το φράγμα των 10.000 θεατών.

Πανελλαδικά εισιτήρια κινηματογράφων (box office) – 9-12/7:
1. Βαϊάνα: 23.354 εισιτήρια | 199 αίθουσες | 23.354 σύνολο | 1 εβδομάδα προβολών
2. Εμμονή: 18.248 εισιτήρια | 102 αίθουσες | 223.625 σύνολο | 4 εβδομάδες προβολών
3. Toy Story 5: 13.091 εισιτήρια | 84 αίθουσες | 224.469 σύνολο | 4 εβδομάδες προβολών
4. Η Πρόσκληση: 10.593 εισιτήρια | 34 αίθουσες | 33.264 σύνολο | 2 εβδομάδες προβολών
5. Tuner: 6.681 εισιτήρια | 40 αίθουσες | 6.681 σύνολο | 1 εβδομάδα προβολών
6. Evil Dead Burn: 5.485 εισιτήρια | 64 αίθουσες | 5.485 σύνολο | 1 εβδομάδα προβολών
7. Το Δείπνο του Φράνκο: 3.991 εισιτήρια | 16 αίθουσες | 3.991 σύνολο | 1 εβδομάδα προβολών
8. Το Πάρτυ Γενεθλίων: 2.721 εισιτήρια | 18 αίθουσες | 11.922 σύνολο | 3 εβδομάδες προβολών
9. Αμελί: 2.506 εισιτήρια | 12 αίθουσες |20.953 σύνολο | 4 εβδομάδες προβολών
10. Η Μεγάλη Σφαγή των Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου: 2.001 εισιτήρια | 10 αίθουσες | 10.130 σύνολο | 1 εβδομάδα προβολών
Διαβάστε επίσης