Πέθανε ο Κάλο του Godfather και αγαπημένος ηθοποιός του Pasolini
Ο Ιταλός ηθοποιός, Franco Citti «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, νικημένος από σοβαρή ασθένεια. Έμεινε στην ιστορία για τους ρόλους του στις ταινίες του Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο οποίος τον εκθείαζε για την απίστευτη εκφραστικότητα του προσώπου του.
Η παλιομοδίτικη συμπεριφορά του, το τραχύ αλλά συνάμα καθαρό πρόσωπό του, η αλητεία που έκρυβε το βλέμμα του… Με λίγα λόγια ήταν αυτή η ιδιαίτερη εκφραστικότητά του, όπως είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο Pier Paolo Pasolini, που έκαναν τον Franco Citti να μαγνητίζει τη μεγάλη οθόνη. Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος που ο πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης τον λάτρευσε και τον ανέδειξε σε έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς που πέρασαν ποτέ από τον ιταλικό κινηματογράφο.

Ο Citti «έφυγε» από τη ζωή χθες, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, σε ηλικία 80 ετών, νικημένος από σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο καλός του φίλος και συνάδελφος, Ninetto Davoli. Γεννήθηκε το 1935, ο Citti ήταν ο νεότερος αδελφός του Ιταλού σκηνοθέτη και σεναριογράφου, Sergio Citti ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον Pasolini.

Αν και έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τη συμμετοχή στο «Godfather I» το 1972 και στο «Godfather III» το 1990 του Francis Ford Coppola, υποδυόμενος τον Κάλο, τον μπράβο του Μάικλ Κορλεόνε που ξεστόμισε την ατάκα «Στη Σικελία, οι γυναίκες είναι πιο επικίνδυνες από τα όπλα», ο Citti αναγνωρίστηκε ως το πρόσωπο της φιλμογραφίας του Pasolini. Σε ηλικία 26 ετών, το 1961, ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Accattone» του Παζολίνι. Η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη συνεχίστηκε στις δεκαετίες του ‘60 και ’70: «Μάμα Ρόμα», «Βασιλεύς Οιδίπους, ο υιός της μοίρας», «Pigsty» και «Το Δεκαήμερο».
Οι ρόλοι που συνήθιζαν να του αναθέτουν αφορούσαν σχεδόν πάντα απόκληρους της κοινωνίας: προαγωγούς, κλέφτες, κακοποιούς.
Ο Citti θα «ζει» πλέον μέσα από τα δεκάδες κινηματογραφικά alter ego του και τους δύο γιους του που απέκτησε από το δεύτερο γάμο του με την πρώην σύζυγό του, Ανίτα Σόντερς.