Προτού υπάρξει το σοκαριστικό «NAZA» υπήρχαν οι αγωνιώδεις μαρτυρίες των Παλαιστινίων
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ των Γιουβάλ Άμπραχαμ και Ρέιτσελ Ζορ επαληθεύει όσους μιλούν τόσα χρόνια για γενοκτονία και εκθέτει τους «δύσπιστους» που αρνούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.
Δεν υπάρχει ακριβώς τρόπος να υπολογιστεί ο βαθμός της αποκτήνωσης στον οποίο βρίσκεται η ανθρωπότητα, πάντως σίγουρα από την 7η Οκτωβρίου 2023 μέχρι σήμερα έχει φτάσει σε νέα ύψη. Από την κατά Χάνα Άρεντ κοινοτοπία του κακού μέχρι τη «Ζώνη Ενδιαφέροντος» (Τζόναθαν Γκλέιζερ), έχουν διατυπωθεί εξαντλητικές μελέτες, σκέψεις και αφηγήσεις γύρω από την αφοπλιστική ικανότητα του ανθρώπου να εναρμονίζεται με τον κυνισμό και να συνηθίζει στη φρίκη. Εκείνο που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ο τρόπος με τον οποίο τα social media συμμετέχουν στη διάχυση, τον έλεγχο και τη διόγκωση της πληροφορίας, σε συνδυασμό με καινοφανείς εκφάνσεις συνειδητής εγκληματικής αδιαφορίας. Διότι πώς αλλιώς μπορεί να μεταβολιστεί το δεδομένο που θέλει την ίδια στιγμή που υλοποιείται μια γενοκτονία εις βάρους του παλαιστινιακού λαού, η οποία μεταδίδεται σε ζωντανή σύνδεση και επαληθεύεται από εγνωσμένου κύρους διεθνείς οργανώσεις, να χρειάζεται ένα ντοκιμαντέρ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τη σοβαρότητα που της αξίζει;

Οριστικά και αμετάκλητα: γενοκτονία
Η παραπάνω εισαγωγή δεν έχει σκοπό να υποτιμήσει την πολυτιμότητα ή το θάρρος που συνοδεύει τη δημιουργία μιας συνταρακτικής ταινίας σαν το «ΝΑΖΑ». Απλούστατα, δεν είναι δυνατόν να μην επισημανθεί πως όλα όσα απεικονίζει είναι ήδη γνωστά εδώ και καιρό, γιατί τα καταγγέλλουν με κάθε μέσο οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι, δηλαδή τα θύματα. Όπως επίσης είναι μάλλον περιττό να υπενθυμίσουμε πως το σκηνοθετικό δίδυμο των εβραϊκής καταγωγής Γιουβάλ Άμπραχαμ και Ρέιτσελ Ζορ βασίζει σχεδόν εξ ολοκλήρου το ντοκιμαντέρ του σε σειρά συνεντεύξεων με μέλη του ισραηλινού στρατού που συμμετέχουν άμεσα στις επιχειρήσεις εξόντωσης των Παλαιστινίων. Ο τίτλος δε, αντιστοιχεί στον όρο που χρησιμοποιεί ο IDF για να χαρακτηρίσει τις παράπλευρες απώλειες, δηλαδή τους άμαχους που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιδρομών. Πολύ γρήγορα, καθίσταται σαφές πως η λέξη NAZA έχει την ιδιότητα της μονάδας μέτρησης μεταξύ των στρατιωτών, με άλλα λόγια παύει να συνδέεται με πρόσωπα, αλλά μονάδες άνευ αξίας για εκείνους.
Αυτό είναι μονάχα μια πενιχρή ένδειξη για το γεγονός πως η λέξη «εξόντωση» δεν επαρκεί για να συμπυκνωθούν όσα ακούγονται στο «NAZA». Οι στρατιώτες ομολογούν πράξεις που αντιστοιχούν σε εγκλήματα πολέμου, ενώ περιγράφουν μια ρουτίνα αδιάκοπων καθημερινών βομβαρδισμών χωρίς σχέδιο, με γνώμονα τον αφανισμό των κατοίκων της Δυτικής Όχθης. Η καταστροφή γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι μιας στρατηγικής που στοχεύει συγκεκριμένα στη γενοκτονία. Και εάν υπάρχουν ακόμα αμφισβητίες, ας έχουν υπόψη πως στο ντοκιμαντέρ ακούγονται εκφράσεις όπως «γίναμε ειδικοί στο να καίμε σπίτια» και «δεν υπάρχουν αθώοι άνθρωποι στη Γάζα». Σε αυτά, προσθέστε τις πολλαπλές μαρτυρίες όπου αναφέρεται η ισοπέδωση ολόκληρων κτηρίων λόγω υποψιών πως εκεί βρίσκονται χαμηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς.

Μαζικές δολοφονίες με AI
Οι στρατιώτες που μιλούν στους Άμπραχαμ και Ζορ δεν ήταν καν υποχρεωμένοι να βρουν χειροπιαστές αιτιολογήσεις προτού δώσουν την εντολή ενός βομβαρδισμού ή μιας επίθεσης. Σε μια βάρδια μπορούν να ξεκληρίσουν μια οικογένεια που προσπαθεί να πάρει συσσίτιο και μια τεράστια γειτονιά, με την ίδια ευκολία που θα πάνε για ποτά με τους γνωστούς τους αφού σχολάσουν. Και όλα αυτά, «σαν να παίζουν βιντεοπαιχνίδι» όπως ακούγεται χαρακτηριστικά στο «NAZA». O IDF διαπράττει μια γενοκτονία χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογία που βασίζεται σε δεδομένα που καταργούν κάθε λογική. Καθώς οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούνται 24/7, όπως και οι τηλεπικοινωνίες τους, αρκεί ένα παιδί να στείλει μήνυμα πως επέστρεψαν οι γονείς του, ώστε σε ανύποπτο χρόνο το διαμέρισμα να δεχτεί πλήγμα. Νωρίτερα, το λογισμικό είχε «ταυτοποιήσει» κάποιον από τους ενοίκους ως εχθρικό θύλακα και αυτό ήταν αρκετό για να εγκριθεί η εξολόθρευσή τους, δίχως την όποια επαλήθευση.
Οι πηγές των Άμπραχαμ και Ζορ όσο και εάν αμφισβητηθούν από τους αμετανόητους αρνητές της πραγματικότητας, δεν αναιρούν την ανάγκη να εφευρεθεί μια νέα γλώσσα για να περιγραφεί η απανθρωπιά στην οποία υπόκειται ο παλαιστινιακός λαός. Είναι εξοργιστικό, είναι απερίγραπτα βίαιο και έπειτα, πόσα ακόμα κινηματογραφικά θεάματα χρειάζεται για να διαπιστωθεί μια γενοκτονία;
Η ταινία «NAZA» κυκλοφορεί από τη Filmtrade (2/10). Περισσότερες κριτικές ταινιών εδώ.