Άκου πως ήταν η μουσική 3400 χρόνια πριν
Το αρχαιότερο σωσμένο κομμάτι στην ιστορία της μουσικής ακούγεται κάπως έτσι…
Οι ειδικοί πιστεύουν πως είναι το αρχαιότερο κομμάτι στην ιστορία. Τουλάχιστον από αυτά για τα οποία έχουν στα χέρια τους στοιχεία, όπως στίχους, ‘’νότες’’ ή κάποια περιγραφή. Η παρτιτούρα του ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στην Ugarit της Συρίας το 1950 και υπολογίζεται ότι γράφτηκε 3400 χρόνια πριν.

Η Anne Draffkorn Kilmer, καθηγήτρια και επιμελήτρια του Μουσείου ανθρωπολογίας του Berkeley, χρειάστηκε 15 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρει να ‘’αποκωδικοποιήσει’’ τις πήλινες πλάκες που έφεραν στο φως Γάλλοι αρχαιολόγοι 7 δεκαετίες πριν. Ήταν η μόνη, από τους πολλούς που προσπάθησαν, που κατάλαβε ότι πρόκειται για έναν ύμνο, με τεράστια σπουδαιότητα, όχι θρησκευτική, αλλά ιστορική. Το αρχαιότερο καταγεγραμμένο μουσικό κομμάτι, βρίσκεται στα χέρια του σύγχρονου ανθρώπου.

‘’ Ήχοι από την Ησυχία’’ είναι ο τίτλος που η Kilmer και οι συνεργάτες της Robert R. Brown και Richard L. Crocker έδωσαν στο κομμάτι, εμπνευσμένοι από τα χιλιάδες χρόνια που πέρασε κρυμμένο στο σκοτάδι. Κατάφεραν να ταιριάξουν τον αριθμό των συλλαβών με τις νότες, εμφανίζοντας αρμονίες, παρά μια μελωδία που θα προέρχονταν από μεμονωμένες νότες. Οι πιθανότητες αυτό το ταίριασμα να ήταν τυχαίο απλά ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού και οι ερευνητές είναι σίγουροι πως αυτή η ανακάλυψη θα είναι μια επανάσταση στη μελέτη για τις ρίζες της δυτικής μουσικής.