Νάουσα Πόλη του Οίνου 2015

Νάουσα Πόλη του Οίνου 2015

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Πόλη της Νάουσας ξεκλειδώνει τα μυστικά της. Από τον Στέφανο Κόγια

Για τρεις ημέρες, από την Παρασκευή 11 έως την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το Ξινόμαυρο και τα κρασιά όλων των οινοποιείων της περιοχής, μέσα από ημερίδες, γευστικές δοκιμές, πεζοπορικές διαδρομές, γνωριμία με την τοπική γαστρονομία και επισκέψεις στα οινοποιεία που θα είναι ανοιχτά για όλους.

Μετά την εξαιρετική επιτυχία της περσινής διοργάνωσης από το νεοσύστατο Σύνδεσμο Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, η φετινή ατζέντα εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο, ενώ για πρώτη φορά θα δώσουν το “παρών” και οι δύο Έλληνες Masters of Wine! Το κύριο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΒΕΤΛΑΝΣ, που αποτελεί κληρονομιά της βιομηχανικής δραστηριότητας της πόλης. Ένα από τα highlights των εκδηλώσεων είναι η παρουσίαση του νέου λογότυπου του Συνδέσμου Νάουσας, από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW (Manager Director-Wine Wonders), τον Δημήτρη Αλεξίου (Creative Director-Wine Wonders) και την Λίλη Δημητρίου (Corporate Communications Director – Tsantali), στα πλαίσια της εισήγησης με θέμα “Η Δύναμη της Οπτικής Επικοινωνίας στο Κρασί”.

Ποιά είναι όμως η Νάουσα του Οίνου; Σύμφωνα με γραπτές αναφορές, η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού στη Νάουσα υπάρχει τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα, όταν όλη η περιοχή ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία. Εκείνη την εποχή τα κρασιά της Νάουσας θεωρούνταν από τα καλύτερα της αυτοκρατορίας. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα τα περισσότερα από αυτά τα κρασιά είχαν φτάσει να εξάγονται σε πολλά σημεία της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Η εισβολή της φυλλοξήρας στη δεκαετία του 1920 είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του αμπελώνα, ο οποίος αναβίωσε μόλις στη δεκαετία του 1970. Σήμερα η Νάουσα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους της αμπελουργίας στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 80-350m. Ο αμπελώνας συνολικής επιφάνειας περίπου 5.000 στρεμμάτων, κυριαρχείται από την αυτόχθονη ποικιλία Ξινόμαυρο, που καλλιεργείται για την παραγωγή κρασιού, κάτω από το πλαίσιο “Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νάουσα” από το 1972. 

To Ξινόμαυρο ή αλλιώς Ποπόλκα ή Μαύρο της Νάουσας, θεωρείται ως η καλύτερη ερυθρή ποικιλία σταφυλιών της Βόρειας Ελλάδας και μια από τις σημαντικότερες στην χώρα γενικότερα. Λόγω της μακράς ιστορίας της καλλιέργειας σε διάφορες εδαφοκλιματικές συνθήκες, η ποικιλία παρουσιάζει μεγάλη παραλλακτικότητα.  Μετά από συστηματικές μελέτες έχουν απομονωθεί 5 κλώνοι, με πιο σημαντικούς τον Ν3 από το Βελβεντό και τον Ν6 από το Γιαννακοχώρι. Η ποικιλία είναι απόλυτα προσαρμοσμένη  με την περιοχή της Νάουσας. Ίσως γι` αυτό και τα χαρακτηριστικά των κρασιών που παράγονται εκεί είναι μοναδικά και ξεχωρίζουν εύκολα από όλα τα άλλα (terroir). Στη ζώνη Π.Ο.Π. της Νάουσας παράγονται κρασιά από 18 οινοποιεία, ενώ άλλα 4 οινοποιεία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εδώ,

http://issuu.com/naoussa/docs/naoussa_2015_issue_9849d545bb29f4/1

Σχετικά άρθρα